Een verkoopstalletje past Jolanda, stilzitten vindt ze helemaal niks

Ze heeft het er maar druk mee, naast haar vaste baan bij Abiant Uitzendgroep. Jolanda van Os (49) heeft sinds twee jaar een goedlopend verkoopstalletje aan de Garnwerderweg in Winsum.

Ze verkoopt er eieren, aardappelen en seizoensgroenten. Haar partner Klaas Ritsema (zzp´er in agrarisch dienstverlening, daarvoor 35 jaar in dienst bij loonbedrijf Mechielsen Oldehove) is haar steun en toeverlaat.

En dan te bedenken dat het allemaal ´uit gekkigheid´ is ontstaan. ´De kippen in de dierenweide in Oldehove waar ik als vrijwilliger bij betrokken was, legden te veel eieren. Ik was net verhuisd naar Winsum en we besloten wat van die eieren langs de weg te verkopen. Binnen no time waren ze weg. De kippen konden er niet tegen leggen.´

´We vonden de verkoop zó leuk dat Klaas en ik besloten om eieren te betrekken van pluimveehouder Arie van der Spek in Houwerzijl. Door de ophokplicht vanwege de vogelgriep zijn het helaas tijdelijk geen vrije-uitloopeieren.´

De gehalveerde aardappelkist met deurtjes is inmiddels vervangen door een grotere verkoopruimte. Gaandeweg breidde het assortiment uit. De aardappelen komen uit Lauwerzijl, groenten uit Eenrum en Munnekezijl (biologische bloemkool). Heeft haar tuinierende buurman een overschot aan groentes, dan neemt Jolanda dat over. Uit eigen tuin komen andijvie en courgettes. Ze overweegt om zelf meer groenten te gaan verbouwen.

De boerendochter vindt de verkoopkraam geweldig. ´De contacten met de mensen die iets kopen maken het leuk. Even een praatje met ze maken als ik aan het bijvullen ben. Het is druk naast mijn baan, want in het bijvullen en de voorraad ophalen gaat veel tijd zitten. Maar Klaas en ik moeten bezig zijn, stilzitten is niks voor ons.´

Jolanda bij het bord dat ze voor haar 40ste verjaardag kreeg. Tien jaar geleden eindigde het team van Westerkwartier als tweede op de Grunneger Speulen van RTV Noord. Jolanda was een van de aanjagers van dat team.

´Waarschijnlijk breid ik de verkoop verder uit. Aan de weg is uitbreiding niet mogelijk, ik sluit niet uit dat ik op termijn vanuit de schuur ga verkopen.´

Minder leuk waren die keren dat het wisselgeld gestolen werd, volgens Jolanda en Klaas door steeds dezelfde persoon. Ze hebben inmiddels maatregelen genomen. De laatste maanden houdt-ie zich gelukkig gedeisd.