Een geweldige klus voor Zeno & Arjen

Arjen (links) en Zeno.

Zeno Rekko (Winsum) plaatst samen met Arjen Venekamp (Leens) de nieuwe gebinten en spanten van een boerderijtje (anno 1860) aan de Oude Weg in Wetsinge. ´Dit doen we graag. Als we met hout werken, worden we blij.´

´De oude gebinten waren af, die heeft eigenaar Frianko eruit gesloopt. Eén gebint is blijven zitten, omdat we bang zijn dat anders de muur van het voorhuis het begeeft.´

´Alle voorbereidingen hebben we in de werkplaats gedaan. Daar hebben we het larikshout gezaagd en de gebinten, schoren en verbindingen gemaakt. Larikshout is duurzaam en sterk, het kan goed tegen weer en wind.´

De werkplaats is de zagerij van Bert Lambers in De Groeve. Zeno, Arjen en Bert hebben ieder hun eigen bedrijf (respectievelijk Rekko Bouw, Gepetto Hout en Bert Lambers Originals). Gezamenlijk noemen ze zich de Stamgasten voor duurzame houtbouw.

´Het liefst ben ik de hele dag met hout bezig. Met hout kun je alles, je kunt dingen maken zoals jij dat wil. Laatst hebben we een Drentse kapschuur gemaakt in Schipborg, dat was ook zo´n geweldige klus.´

Frianko, die zeven jaar met zijn gezin in het boerderijtje woont, zit zelf bepaald niet stil. Eigenhandig pakte hij de afgelopen jaren het voorhuis grondig aan. Frianko: ´Delen van het voorhuis zijn waarschijnlijk ouder dan 1860. Zeer waarschijnlijk heeft op deze plek het schathuis van de Onstaborg gestaan.´

Eigenaar Frianko pakte zelf het voorhuis aan.

´Voor de constructie van de schuur heb je vakmensen nodig. Daar waag ik me niet aan. Zeno en Arjen doen het skelet. De afwerking doe ik wel zelf, maar als het nodig is, kan ik een beroep op ze doen. De schuur kan er in ieder geval straks weer honderd jaar tegenaan. Bovenin komen slaapkamers.´

Even iets heel anders… Zeno haalde mijnhogeland.nl als eens met zijn busje dat hij kocht van de Groninger Studenten Zeilvereniging Mayday. Het blauw-geel is inmiddels legergroen.

´Mijn oudste zoon zei: pa, ik wil nu een wat nettere bus voor als je ons naar school brengt. Mijn zoons – 12 en 6 – pakten de verfroller en gingen aan de slag. Mijn enige taak was om de druipers weg te halen.´

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Het busje van Zeno is écht niet van het leger of Ikea
mijnhogeland.nl/2021/04/11/48413/