Blitz trekt het karretje met Miriam, Jarno & Fay

Ulrum lijkt deze zondag even na het middaguur uitgestorven. Maar dan doemen Miriam van Til en Jarno Tuinstra op. Het stel maakt een ritje met pony Blitz. Hun hondje Fay is mee.

Derdejaars pabo-student Miriam vertelt dat ze haar hele leven al gek op paarden is. ´Ik ben ermee opgegroeid. Mijn ouders hadden er niks mee, mijn opa wel. De liefde voor paarden heeft een generatie overgeslagen. Mijn moeder vindt ze doodeng. Mijn opa leeft helaas niet meer. Anders was hij nu vast mee geweest. Hij zou het fantastisch hebben gevonden.´

Fay vindt het allemaal best. Miriam en Jarno hebben hun rottweiler thuisgelaten.

´Mijn eerste pony heb ik zelf gekocht, toen ik 12 was. In die tijd kostten shetlanders niks, vooral hengsten gingen weg voor weinig geld. 30 euro was ik kwijt. Die pony staat nu in de wei.´

´Blitz is een welsh x shetlander van bijna 4 jaar. Ik men en les met hem, bij paardensportvereniging Winnetou in Ulrum. Op woensdagavond rijden we in de bak of op de ijsbaan in Ulrum. We doen ook aan wedstrijden mee. Af en toe maken we een buitenritje, zoals vandaag. Blitz is nog jong en onvoorspelbaar. Hij moet nog veel leren. Maar zo´n ritje is vooral ter ontspanning en goed voor zijn conditie.´

Deelt Jarno dezelfde liefde voor de paardensport? ´Toen we elkaar zes jaar geleden leren kennen, moest ik wel wennen aan de hobby van Miriam. O, we moeten weer naar de pony´s, dacht ik dan. We wonen nu samen en langzamerhand ben ik het steeds leuker gaan vinden.´

´Het is echt Miriams hobby, vaak kan ik ook niet mee omdat ik ´s avonds veel werk, bij Sligro in Drachten.´

Na afronding van de pabo zoekt Miriam een baan in de bovenbouw van een basisschool. ´Vroeger zei ik altijd stellig dat ik kleuterjuf wilde worden. Daar denk ik nu anders over. Dertig heel jonge kinderen in toom houden, is een flinke opgave. Iets oudere kinderen zijn makkelijker te sturen.´

Net als Blitz. De twee 23-jarigen vervolgen hun ritje door en om het dorp. Hoofdzakelijk stapvoets. Als Miriam de teugels laat vieren, blijkt hoe sterk de viervoeter is. Op sommige stukjes haalt hij met gemak 20 kilometer per uur.