Graspop-voorzitter Martin tikt de 50 aan: alle reden voor een feestje

De kersverse vijftiger bij de opblaasbare Abraham die zijn kinderen hebben geregeld.

Martin Medema, een van de oprichters en sinds 1998 voorzitter van Graspop Festival Baflo, zag vier dagen eerder Abraham. Broer Henry werd dezelfde dag 57. Alle reden voor een gezamenlijk feestje op het ijsbaanterrein in Rasquert.

Het is zaterdagmiddag drie uur, over een uurtje komen de eerste feestgangers. Zo´n negentig in totaal verwachten de broers.

Martin en Henry treffen nog wat voorbereidingen, dj Kees Koster heeft zijn apparatuur inmiddels op scherp staan. Monique, de vrouw van Martin, haast zich naar huis. De was hangt nog buiten en de eerste druppels vallen van wat een korte plensbui zal blijken.

Henry en Martin zijn beiden op 21 juni jarig.

Martin: ´Henry en ik vieren onze verjaardagen uit praktische overwegingen altijd samen, bij hem of bij mij thuis. Vanwege mijn 50ste verjaardag pakken we het deze keer wat groter aan. Eerst vieren we het in de Graspop-tent, later op de avond zetten we het feest voort in het clubgebouw.´

50! Martin voelt zich er niet anders door, zegt hij. ´Maar het blijft een speciale leeftijd. Je laat toch weer een periode van tien jaar achter je. Het doet in elk geval niet zeer. En een leeftijd is natuurlijk maar een getal. Het is maar net hoe je je voelt. En ik voel me jong.´

Terwijl Martin aan het woord is, draait dj Kees op volume een nummer. ´Lucas en Gea´, zegt Martin. ´De jeugd van tegenwoordig is helemaal gek van Nederlandstalig muziek. Heel bijzonder. Wij spelen daar al op in met het Hogelandster Piraten Festijn.´

´Op het piratenfestijn hadden we vorige maand 1200 bezoekers, op Graspop bijna 1800. We hebben quitte gespeeld en kunnen niet anders dan tevreden zijn. We merken wel dat er een kentering gaande is. Alles wordt flink duurder en de mensen zullen keuzes moeten maken. Niet alles kan meer, het is niet meer én-én-én.´