Afscheid van Regenkamp nadert voor Ebo & Janneke

Half augustus verlaten Ebo en Janneke Drewes boerderij Regenkamp op Schilligeham. Ze verhuizen naar een bungalow in Winsum. ´We zien wel hoe het allemaal loopt. Ik ben daar vrij makkelijk in´, zegt Ebo (72).

Sinds oktober ziet hun wereldje er anders uit, na een ongelukkige val van Janneke.

´Het gebeurde midden in de nacht, Janneke keek een film uit en ik lag al te slapen. Om half twee werd ik wakker van haar geroep. Ze wilde wat in de vuilnisemmer gooien en was van het afstapje gevallen. Ze wist direct dat ze haar heup gebroken had. Met de ambulance zijn we naar de stad gebracht.´

Ebo met bordercollie Dewi.

´Na een mislukte operatie in het ziekenhuis kwam ze een paar dagen later – op de dag van Baistemaart – terecht in De Twaalf Hoven, op revalidatieafdeling Wierdezoom. Daar verblijft ze nu al acht maanden.´

´Alles zat tegen waardoor Janneke pas op 18 mei een nieuwe heup kreeg. Het gaat nu goed, maar ze mag nog niet bukken en staan. Reken maar op twee maanden revalideren, zei de arts.´

Janneke wilde wel terug naar Regenkamp, zegt Ebo. ´Dat is uitstel van executie, dan staan we over een paar jaar voor hetzelfde probleem. We zouden de boel hier flink moeten aanpassen. Een slaapkamer beneden, alle drempels weg. We hebben nog overwogen een zorgwoning neer te zetten op de plek van de schuur. Toen kwam de bungalow aan de CF van Sytzamastraat op ons pad. Een van de kinderen is er lopend met Janneke in de rolstoel naartoe gelopen voor een bezichtiging. Over zo´n aankoop besluit je samen.´

Dus is Ebo flink aan het klussen in zijn nieuwe huis, met hulp van anderen. ´Het behang zit erin, met verven zijn we bijna klaar.´

De veehouder buigt zich iets voorover.
´Maar nou komt het! Er moeten nieuwe meubels en een bed komen, want wat hier staat is hopeloos verouderd.´
Korte stilte.
´Mor Ebo gait nait noar meubelboulevard!´

´Stel dat ik wat koop en Janneke vindt het niks? Anderen zeggen dat ik haast moest maken, de levering van meubels duurt tegenwoordig maanden. Ik kan me er niet druk om maken.´

Er blijft een Drewes op Regenkamp wonen. Jongste zoon Gerwin heeft zijn huis in de stad verkocht en verhuist met zijn gezin naar Schilligeham. ´15 augustus is de deadline, dan moeten ze hun huis uit. Hij wordt al wat zenuwachtig. Heb je al een verhuisbedrijf geregeld, pa? Ik al wel

Het Pieterpad voert langs Regenkamp en dat leidt soms tot mooie contacten. Ook tussen bordercollie Dewi en de wandelaars. De hond loopt soms einden mee. Ebo: ´Ik heb Dewi al twee keer moeten ophalen uit het asiel.´

´We hebben afgesproken dat ik mijn vee nog een jaar aanhoud. Zo heb ik nog wat avontuur. Op mijn fietsje ga ik heen en weer. Tien Blonde d´Aquitaines, negentig schapen en wat kippen en vogels heb ik nog. In het overgangsjaar bouw ik af, want lichamelijk wordt het toch wat minder. Tegen het afscheid zie ik niet op. Ik kan zo een koopman bellen en dan is het vee weg. Klaar. Gerwin wil trouwens zelf wat dieren hebben. We zien wel hoe het loopt.´

Sinds 1964 woont Ebo op Regenkamp, later voegde Janneke zich bij hem. Ze zijn bijna 45 jaar getrouwd. ´Elke morgen om kwart over elf ga ik naar Janneke, daar ben ik tot het middageten. Ik red mij goed alleen. Verdorie, zei ik van de week tegen haar, wij zijn straks helemaal uit elkaar gegroeid. We mogen wel opnieuw in het huwelijksbootje stappen.´

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Veehouder Ebo zegt dat-ie afbouwt, Janneke gelooft er helemaal niks van
mijnhogeland.nl/2019/12/25/19910/