Kort maar krachtig in Usquert

Precies 5 seconden duurt de eerste tweestrijd. Kort maar krachtig, is de conclusie van speaker Jaap Nienhuis – al meer dan 50 jaar voorzitter van de Vereniging voor Volksvermaken Usquert.

Kort maar krachtig is de hele touwtrekwedstrijd. Slechts vier ploegen – allemaal uit Usquert – zijn van de partij. Op ´t Hoogtje is deze zaterdagmiddag de krachtmeting, op het grasveld naast de kermisattracties en feesttent die Mooi Wark de voorgaande avond op de kop zette.

Het enthousiasme is er niet minder om, bij zowel de deelnemers als organisatie.

Jaap – in oktober hoopt hij 87 jaar te worden – is natuurlijk de aangewezen man om het getrek van commentaar te voorzien. Tussendoor krijgen de sterke mannen en vrouwen nuttige adviezen. ´Even sigaret wegleggen, bier te handen oet.´

Het team Dörst heeft goed naar Jaap geluisterd.

De prijsuitreiking en pauzes van ruwweg 5 minuten meegerekend (Jaap: ´Ben je d´r weer bie jongens? Nog nait? Kloar! Nog mor even poesten!´) duurt het spektakel net geen half uur.

De Talentjes blijken het sterkst. In een spannende finale met barrage verslaan ze Wie verroppen joe die alleen in de finale hun naam geen eer aandoen.

Dörst en Annabool eindigen als derde en vierde. De prijzen bestaan uit een flinke hoeveelheid consumptiemuntjes voor de feesttent.

´Potverdikkie, wat hebben joe je best doan, geweldig´, complimenteert de speaker de 24 trekkers.

Jaap feliciteert de captain van De Talentjes met de eerste prijs. Rechts Klaas, administrateur van dienst.

Volgens Klaas Smith (73), deze middag de administratieve sidekick van Jaap, zou het weleens de laatste touwtrekwedstrijd geweest kunnen zijn. ´De laatste keer, in 2019, deden nog 8 ploegen mee. We hadden nu gehoopt op 15 tot 20.´

´We hebben 30 verenigingen in de gemeente aangeschreven, 2 hebben aangegeven niet te komen, van de andere hoor je niks. Misschien verzinnen we voor volgend jaar een andere activiteit.´

De wedstrijd zit erop. Jaap rijdt in zijn Fiat 500 tussen de kermisattracties door naar huis.

Dat is dan – zeer waarschijnlijk – zonder Jaap. Bij de bestuursverkiezing komend najaar wil hij zich niet herkiesbaar stellen. ´t Is mooi west. Dan is Klaas met vier decennia de langstzittende bestuurder.

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Jopke Nainhoes, wat een spreker is die man!
mijnhogeland.nl/2018/10/13/5187/