Thijs & Kevin, tandje erbij voor 4 mei

Kevin (links) en Thijs.

Thijs Gerdez en Kevin de Vries zijn op de eerste maandag in mei te vinden op de begraafplaats aan de Schaapweg in Westernieland. Ze pakken het schelpenpad aan bij de graven van tien vliegeniers van het Gemenebest die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen.

Thijs (Kloosterburen, 30 jaar) bestuurt het trekkertje met kopeg die de schelpen loswoelt. Kevin (Eenrum, 26) haalt het onkruid weg en harkt het pad aan. ´We wisselen elkaar regelmatig af, da´s leuker werken´, zegt Thijs.

De twee buitendienstmedewerkers richten zich dezer dagen vooral op oorlogsgraven en -monumenten. ´De omgeving moet er pico bello uitzien met het oog op de dodenherdenking. De maaiploeg van de gemeente komt na ons nog.´

´In de loop van de middag gaan we naar de begraafplaats in Vierhuizen. In totaal onderhouden we de paden op dertig begraafplaatsen, van Oudeschip tot Zoutkamp. Daarnaast zijn we dit jaar ook verantwoordelijk voor een groot aantal recreatiepaden in de gemeente.´

Ook verzetsheld Dirk Wierenga ligt begraven in Westernieland.

Beiden vinden het geen probleem om de hele dag op begraafplaatsen te werken. ´Je kunt er lekker doorwerken. We doen ons best voor de gemeente. We krijgen weinig tot geen klachten.´

Thijs en Kevin houden zich op 4 mei uit respect voor de oorlogsslachtoffers strikt aan twee minuten stilte. ´Dat doen we ieder thuis, we gaan niet naar bijeenkomsten.´