Joop maakt meubels van oude pallets (en verkoopt ze)

Joop voor zijn bedrijfspand. De rode tuinbank is eveneens gemaakt van pallethout.

Joop de Wit maakt met zijn bedrijf Van Pallethout meubels van gebruikte pallets. ´Het is mijn passie, waar ik erg warm van word.´

De brandweerkazerne omstreeks 1930. Bij brand werd de klok in het torentje geluid.

Joop (59) kocht in 2013 ´wegens ruimtegebrek thuis in Bedum´ de oude brandweerkazerne aan de Barthold Entensweg in Middelstum. ´Met Van Pallethout ben ik op 1 januari 2015 begonnen. Houtbewerking was al langer mijn ambitie.´

Het avontuur als meubelmaker begon op zorgboerderij Fraam (nabij Fraamklap), waar Joop werkt als begeleider. ´We hebben daar dagbesteding opgezet in de vorm van houtbewerking. Pallets lenen zich daar goed voor.´

Op internet zag hij meubilair van pallethout, ontworpen door architect Jan Willem Henssen uit Dieren. Contact was snel gelegd. ´Hij reageerde enthousiast en bood direct aan om met zijn stoelen langs te komen op de zorgboerderij. We hebben een goede klik en zijn inmiddels bevriend. Jan Willem ergerde zich als hij ergens pallets bij afval zag liggen en kwam zo op het idee om er meubels van te maken.´

´De medewerkers op de zorgboerderij slopen de pallets, verwijderen de spijkers, sorteren en zagen het hout op maat. Het overzichtelijke en repeterende werk leent zich uitstekend voor een zorgboerderij. Zij leveren de halffabrikaten die ik in mijn werkplaats in elkaar zet en verkoop.´

Inmiddels is er bij Van Pallethout keus uit dertien ontwerpen. ‘Eigenlijk zijn het drie kernmodellen: een rechte stoel, een stoel met een schuine rugleuning en een tafel voor zes personen. Op jaarbasis verkoop ik 100 tot 150 meubels.´

Voor een stoel is een liefhebber 76 euro kwijt, de tafel kost 210 euro. Vriendelijk geprijsd, toch is van een gouden handel allerminst sprake. Dat ligt aan Joop zelf. ´De commerciële kant is een beetje lastig, ik ben een echte zorgman. Aan de weg timmeren met mijn producten is niet zo mijn ding.´

De zogeheten Lazy Chair.

´Het ideaal vind ik belangrijker: hergebruik en iets van niets maken is heel mooi. De wereld moet nog langer mee. We moeten zorgvuldig omgaan met grondstoffen en materialen. Het draait om bewustwording.´

De pallets komen opvallend genoeg niet van Labor Pallet, de palletfabriek op hemelsbreed 200 meter van zijn werkplaats. ´We beschikken over een netwerk van bedrijven, die de pallets brengen of bij wie we ze ophalen. Bij de zorgboerderij ligt een hele partij. Voor pallets wordt voornamelijk vurenhout van goede kwaliteit gebruikt.´

Minibieb van pallethout.

In zijn bedrijfspand, dat dit voorjaar een nieuwe gevel krijgt, geeft Joop ook workshops. ´Voor groepjes van vijf, zes mensen. Ze krijgen koffie met appeltaart, zetten een meubel in elkaar en nemen dat mee naar huis. Inmiddels zijn er twaalf workshops geweest. De deelnemers en ik beleven er veel plezier aan. Handig hoef je er niet voor te zijn. Zulke workshops zou ik graag vaker willen verzorgen.´

Een bezige Bedumer dus, twee dagen in de week werken bij Fraam en een eigen bedrijf bestieren.

´Invulling van de rest van de tijd is geen probleem. Thuis is er genoeg te doen, tuinieren en wandelen zijn mijn hobby´s. Met twee jeugdvrienden loop ik in etappes van 200 kilometer naar Santiago de Compostella. In 2004 zijn we gestart in Sint Jacobiparochie. We hebben nog 1400 kilometer te gaan. Op 5 mei gaan we weer, nu vanaf Bourges in Midden-Frankrijk. Elk jaar één etappe, in 2028 hopen we ons doel te bereiken.´

www.vanpallethout.nl