Uilkje zorgt voor leven in de brouwerij

Uilkje Veenstra en Wiebe Bolhuis wonen nu drie jaar in de voormalige molenaarswoning in Houwerzijl. In de voorkamer heeft Uilkje sinds juni 2021 haar B&B De Sarrieshut. Een bordje achter een raampje met Bêd en Brochje duidt op de provincie waar hun roots liggen.

Uilkje is een ondernemend type, zorgt voor leven in de brouwerij. In december verkoopt ze kerstbomen, zomers ijs. Supplanken verhuurt ze. Het haventje is vlakbij.

Het erf naast de woning wordt gereed gemaakt voor een glampingtent, die Uilkje gaat verhuren: ´Luxe kamperen, helemaal in bohemian stijl.´

Opvallend kenmerk van deze locatie, waar tot 1923 molen De Vrije Wind stond: het formidabele weidse uitzicht.

Otto heeft het er maar druk mee.

Deze ochtend is Uilkje in gesprek met Otto Veenstra, dakdekker te Burgum en een oud-dorpsgenoot. ´Otto doet het dak van ons sanitairwagen die bij de glampingtent komt te staan. Wij bouwen de wagen verder zelf. Het was oorspronkelijk een schaftwagen. Later is die op een camping gebruikt als toiletgebouwtje voor kinderen. Het was volledig onder gekliederd. We hebben alles afgebroken, tot op het onderstel.´

Uilkje is aangesloten bij Rustpunt.nu. Voor fietsers en wandelaars die afkomen op de pleisterplaats is de sanitairwagen eveneens bedoeld.

Uilkje (44) begon vorig jaar haar stijlvol ingerichte B&B, met eigen ingang, keuken en badkamer. ´Eigenlijk is het een appartement, je kunt er ook voor langere tijd verblijven. Ontbijt is een optie. Negen van de tien gasten kiezen daarvoor.´

De slaapkamer van De Sarrieshut.

Vanaf dag 1 loopt De Sarrieshut naar boven verwachting. ´Op 23 juni 2021 had ik mijn allereerste gast. Dat vergeet je natuurlijk nooit meer. Een mevrouw uit Duitsland die op fietsvakantie was. Ik was helemaal zenuwachtig, maar alles ging goed. Daarna waren er tot en met oktober ruim 100 overnachtingen. In de winter is het rustiger. Inmiddels begint de drukte weer te komen.´

De gasten zijn hartstikke tevreden, bevestigt een dorpsgenote die even langskomt voor een praatje. ´Het is erg mooi geworden en Uilkje krijgt goede reviews.´

De beginnend zelfstandig onderneemster is er trots op. ´Het is een groot voorrecht om te doen wat je leuk vindt. En ik kan het in mijn eigen tempo doen, dat is voor mij erg belangrijk.´