Treinspotter André wacht op de goederentrein

André beleeft veel plezier aan zijn hobby.

Met de filmcamera in aanslag wacht André Jacobs langs het spoor in Sauwerd op een goederentrein die elk moment kan passeren. ´Goederentreinen rijden niet op tijd. Ik sta hier nu al een uur, de trein had al in Delfzijl kunnen zijn.´

Het is niet voor niets dat de treinspotter uit Bedum juist deze plek heeft uitgekozen. Het spoor maakt even buiten Sauwerd een bocht naar Bedum, waardoor treinen lang in het zicht blijven. Garantie voor mooie opnames.

André (66) is zijn hele leven al in de ban van treinen. En sinds hij zich pensionado mag noemen zelfs een tikkeltje meer.

´Dit is mijn hobby, in groot en klein. Thuis heb ik een modelspoorbaan, waar ik vele uren in steek. De treinen laat ik rijden en ik knutsel wat aan het landschap. Mijn fantasie leg ik erin. Uitbreiden doe ik niet meer. Toen ik stopte met mijn werk bij de supermarkt (Plus in Bedum) heb ik de modelbaan afgebroken en opnieuw opgebouwd. Veel dingetjes die niet helemaal goed waren, heb ik verbeterd.´

Werken bij de NS zou helemaal mooi geweest zijn. Maar Andrés zicht en gehoor voldeden niet aan de criteria. ´Als alles oké geweest was, was ik zeker machinist geworden.´

Nu is het filmen van treinen een hobby, die zich niet alleen beperkt tot de omgeving van Bedum, waar hij inmiddels alles wel gezien heeft. Met zijn kameraad Anton reist hij geregeld naar het buitenland om treinen vast te leggen.

Zo zie je nog eens wat

´In Italië, Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland zijn we geweest. We huren een camper en zoeken mooie plekjes langs het spoor om te kijken en te filmen. We gaan ook wel eens een dagje naar Rotterdam of Tilburg. Daar rijden ontzettend veel goederentreinen. Zo zie je nog eens wat.´

De filmpjes die André en Anton maken, zijn voor iedereen te zien op het YouTube-kanaal Grunnen Spotter. ´We vinden het leuk om filmpjes te maken ter ontspanning. Het is leuk dat anderen daar weer van kunnen genieten. We doen het nu een jaar of zeven.´

Zijn vrouw Lia en kinderen juichen zijn hobby alleen maar toe. ´Als je getrouwd bent moet je niet steeds op elkaars lip zitten. Je moet elkaar vrijlaten. Zo heb je elkaar nog eens iets nieuws te vertellen. En Lia redt zich heus wel als ik een dag of langer weg ben.´

Gelukkig rijdt mijn trein wel op tijd

Inmiddels zijn twee Arriva-treinen gepasseerd, een ´ouderwetse´ rode en een blauw-groene. ´De kleur van de vernieuwde trein vind ik frisser, dat is een verbetering. Ik was ook nooit weg van de gele NS-kleuren. Veel mooier vind ik de blauwe en groene kleuren van eind vorige eeuw.´

De goederentrein met wagons gevuld met huisvuil laat nog steeds op zich wachten. André geeft het op. Hij pakt zijn spulletjes en loopt naar het station. ´Mijn trein komt er zo aan. Gelukkig rijdt die wel op tijd.´