Uien gaan de schuur van Drewes in

Drewes Posthuma en zijn neef Herman Rozema schuren deze zaterdagmorgen in Leens uien in.

De uien zijn aan het begin van de week geoogst en donderdag en vrijdag in kippers geladen.

´Wat we nu aan de lopende band doen is de rommel eruit halen, vooral onkruid. De uien staan vrij ver van elkaar op het land en door een flinke hagelbui zijn flink wat planten verloren gegaan. De ruimte werd daardoor nog groter waardoor het onkruid nog meer kans kreeg´, vertelt Drewes.

Drewes (66) heeft zijn boerderij met landerijen aan de Schaapweg, ofwel ´Achter Börg´ zoals oudere Leensters nog wel zeggen. ´Ik ben mijn hele leven al akkerbouwer en ben een beetje aan het afbouwen. Ik verbouw alleen nog suikerbieten en uien, het aardappelland verhuur ik.´

De kans is groot dat de uien worden geëxporteerd. ´80 tot 90 procent van de uien in Nederland gaat naar het buitenland.´

De opbrengst per hectare uien komt dit jaar door de weersomstandigheden onder het gemiddelde uit, zegt Drewes.