Daar heb je de rollatorclub!

De rollatorclub met vanaf links: Antje, Iet, Eef en Ali.

Vier buurvrouwen wandelen vijf middagen in de week een rondje door hun wijk, De Brake 2 in Winsum. Als het weer tenminste een beetje meewerkt.

De rollatorclub noemen ze zichzelf gekscherend. Soms heeft het wat weg van een race als ze achter elkaar lopen in plaats van twee aan twee.

Samen tellen ze maar liefst 331 levensjaren. Antje Kracht is 86, Eef Maring 85, Iet Haitsma 84 en Ali van Ellen is met haar 76 jaar het jonkie van het kwartet.

´We vertrekken voor mijn huis en een klein halfuurtje later zijn we weer thuis. Een halfuurtje lopen per dag is verstandig, zegt de dokter´, meldt Eef. Zij kan dat bevestigen: ´Toen ik uit het ziekenhuis kwam, kon ik geen stap meer zetten. Nu gaat het weer aardig goed.´

Dames, jullie kunnen mooi helpen, zet de karretjes maar even aan de kant!

Voor de beweging doen ze het en omdat het gewoonweg gezellig is. Beetje kletsen onderweg, onderling en met mensen die ze tegenkomen.

Een van de mannen die bezig zijn met zwaar tilwerk roept naar de vier: ´Dames, jullie kunnen mooi helpen, zet de karretjes maar even aan de kant!´

De rollator zorgt voor een goede ondersteuning, beter nog dan nordic walkingstokken. Antje: ´In Oostenrijk had ik daarmee gelopen. Toen ik terugkwam zei ik: wichter, dat moeten wij ook doen. Dus kocht iedereen stokken. We hebben er een tijdlang mee gelopen, maar een rollator geeft toch meer steun.´

Vandaag houden ze het bij een korte ronde door de wijk. ´We hebben exact 0,99 kilometer afgelegd, 1429 stappen´, leest Alie af van haar stappenteller. Ze hebben nog zo´n 150 meter te gaan voor ze weer thuis zijn.

´Soms doen we de grote ronde door de wijk´, zegt Eef, ´maar ik ben gisteren weg geweest en was wat moe vandaag.´

Twee dagen wandelen ze niet. Op dinsdag gaat ieder afzonderlijk naar de weekmarkt en zondags hebben ze andere bezigheden.