Brugwachter Bertus geniet met volle teugen

Onderdendam, 11.29 uur. Drie kruisers liggen te wachten voor de Zijlvesterbrug. Motorgeronk. Bertus Hoeksema arriveert op zijn Suzuki. De Bedumer is deze week de dienstdoende brugwachter.

Het eerste wat hij doet is naar de twee boten stappen aan de westkant van de brug. Informeert naar hun reisdoel en moet direct een van de schippers teleurstellen. ´Groningen gaat niet, de Ellerhuizerbrug ligt eruit. U zult echt terug moeten.´


´Jammer´, klinkt het. ´Ik had gehoopt dat het probleem inmiddels was opgelost. Niet dus.´
´Dat gaat nog wel even duren´, voorspelt Bertus. ´Volgend jaar pakt de provincie de brug aan.´

De andere vaarrecreanten willen naar Uithuizen. ´Geen probleem, maar wacht eerst even op de boot van de andere kant. Goede reis! Ik gooi de brug omhoog.´

De brug kan weer naar beneden. De boot op de achtergrond zet koers richting Uithuizen.

Bertus opent het brugwachtershuisjes en drukt op wat knoppen. Het openen en sluiten van de brug is in een paar minuten gepiept.

Bertus is afwisselend met zijn collega Garik brugwachter van zeven bruggen tussen Onderdendam en Bedum, waarvan ze enkele met de hand moeten bedienen. ´Doordat de Ellerhuizerbrug eruit ligt, is het sinds vorig jaar zomer erg rustig. Vanaf de stad komt niks, we hebben alleen te maken met mensen die echt in Bedum moeten zijn. Omdat ze er wonen of een of meerdere nachten willen liggen.´

Begonnen als invaller is de gepensioneerd bedrijfsverzorger sinds twee jaar vaste brugwachter voor de gemeente Het Hogeland. ´Het is ontzettend leuk om te doen. Ik heb nog nooit zo´n mooi baantje gehad. Je hebt veel contact en mensen die varen zijn altijd goedgehumeurd. Boze mensen maak ik nooit mee. Ook het verkeer reageert begripvol: er ligt nu eenmaal een brug die af en toe open gaat.´

De Zijlvesterbrug gaat van mei tot en met september dagelijks vijf keer open voor konvooivaart. Bertus (71) zet eerst weer koers naar huis. Om 12.20 uur, over drie kwartier, wordt hij terugverwacht op deze post.

Dat was hem weer. Over drie kwartier is Bertus weer present.