Gebroken voet of niet, Monique knipt altijd door

Je voet op drie plaatsen breken, is geen pretje. En het komt nóg slechter uit als je een eigen kapsalon hebt.

Toch is Monique Medema-Dokter van kapsalon Martinique aan de Heerestraat in Baflo aan het werk gebleven. ´Dankzij een speciale stoel en mijn medewerkers die het voorbereidende werk doen, mij alles aangeven en de klanten van koffie voorzien. En dat doen ze naast hun eigen werkzaamheden.´

Op een zomerse avond maken Monique (48) en Martin (49) een ommetje in Rasquert met labrador Bono (3). Met Monique dus in een rolstoel.

Zeven weken geleden ging het mis, vertellen ze. Monique kreeg thuis in Rasquert een 40 kilo zware tafelpoot op haar voet. Die bleek op drie plaatsen gebroken. In het gips dus.

´Zondags brak ik mijn voet, dinsdag was ik weer aan het werk. Echt, ik heb geen half uur gemist. Direct heb ik een trippelstoel besteld, waarop mijn been rust. Door de stoel van de klant te draaien, kan ik overal makkelijk bij.´ En bijvoorbeeld krullen knippen, haar specialiteit. ´We hebben zelfs een klant in Rijssen die speciaal hiervoor naar Baflo komt.´

Monique aan het werk in de kapsalon, 6 augustus 2021. Foto: Kapsalon Martinique

´Het gips is er net een paar dagen af. Om de tien dagen kreeg ik een nieuwe gipspoot omdat mijn been snel dunner werd. Alle kleuren heb ik gehad: wit, roze, oranje, legerkleur, zwart met goudglitters. De hele verzameling heb ik thuis liggen. Ze moeten nog op de foto.´

Louter bewondering van de klanten valt haar ten deel. ´Ik zeg wel: onthoud dat dit de eerste en enige keer is dat je geknipt wordt door een kapster met een gebroken voet.´

´Het scheelt enorm dat ik lenig ben en geen overgewicht heb. Vier keer per week sport ik normaal gesproken, vaak met mijn maatje Jet van Dijk. Hardlopen, zwemmen en fietsen. De triatlon van Lauwersoog heb ik hierdoor helaas moeten missen.´

Alle aandacht gaat uit naar Bono, genoemd naar de zanger van de Ierse band U2. De vorige viervoeter van de Graspop-voorzitter en Monique luisterde naar de naam Jovi.

´Het is heel frustrerend als ik anderen zie fietsen of hardlopen. Dan krijg ik een brok in de keel. Je kunt je energie niet kwijt hè. Maar dat ik weer normaal kan functioneren in de kapsalon heeft prioriteit. Het duurt nog wel tot januari voor ik weer een beetje kan sporten.´

Wie de laatste weken zijn energie zeker kwijt kan, is Martin. Thuiswerken (voor Maxpatat), de hond uitlaten, de huishouding in zijn uppie doen, zijn eega voortduwen in haar rolstoel, naar de zaak brengen en weer ophalen.

Probeer maar eens op één been met een kop koffie te lopen

´Het is écht zwaar´, bekent Martin eerlijk. ´Tot vervelens toe. Zelfs als Monique een kopje koffie wil, kan ze dat niet zelf pakken. Probeer maar eens op één been met een kop koffie te lopen. Dat lukt je niet.´

Gelukkig is het probleem van tijdelijke aard. Monique: ´Het herstel gaat langzaam maar gestaag. Elke dag kan ik iets meer. Ik kan me nu bijvoorbeeld alleen redden met douchen. Dat was in het begin een drama. Twee keer ben ik gevallen, gelukkig liep het beide keren goed af.´

En ze laten hun vakantie er niet door bederven. Speciaal voor hun verblijf in Oostenrijk en Kroatië hebben Martin en Monique twee kleine opvouwbare elektrische fietsen aangeschaft. Martin: ´In bergachtig gebied is het écht geen doen met een rolstoel.´