Derk voelt zich senang in zijn camera-auto

Even buiten Westernieland staat op een maandag rond het middaguur een auto met een camera op het dak. Derk Drenth heeft middagpauze.

Een fonkelnieuwe Hyundai Kona is zijn mobiele werkplek. ´Vandaag gebruik ik hem voor het eerst voor mijn werk, ik heb hem vrijdagavond opgehaald. De auto bevalt goed, hij rijdt elektrisch en is super-de-luxe.´

Derk rijdt over alle wegen en meeste fietspaden in de gemeente Het Hogeland. In de qua oppervlakte een-na-grootste gemeente van Nederland denkt hij twee à drie weken aan het werk te zijn.

´We maken 3D-opnames van de buitenruimte, zowel met de camera als laserscan. Het is vergelijkbaar met Google Maps, alleen zijn de beelden van ons niet openbaar. Opdrachtgevers kunnen ze bekijken in een besloten netwerk.´

Derk gespot in Mensingeweer.

Toch worden de gezichten en kentekens onherkenbaar gemaakt in verband met de privacy. Opdrachtgever in dit geval is de gemeente. Voor de ambtenaren zijn de beelden verdraaid handig. Vanachter hun bureau kunnen ze een situatie bekijken zonder dat ze ernaartoe moeten. Scheelt een hoop tijd.

Ook over fietspaden gaat Derk, indien mogelijk. ´Ze moeten niet te smal zijn, de auto moet erop passen. We zijn daarbij voorzichtig, het overige verkeer mogen we niet lastigvallen. We hebben altijd de flitsbalk aan en blijven achter fietsers.´

Drie broers Drenth werken bij het bedrijf

De stadjer (45) werkt al vijftien jaar voor Cyclomedia in Zaltbommel. Noord-Nederland is zijn gebied. ´Het is schitterend, heerlijk vrij werk. Als je dit eenmaal doet, wil je nooit meer iets anders. Je hebt veel aanspraak, dat is altijd gezellig. Mensen zijn toch benieuwd waar je mee bezig bent. Ik mag er graag over vertellen.´

Twee broers van Derk werken voor hetzelfde bedrijf, van wie één vooral in het buitenland rijdt. Ze hebben collega´s die opnames maken vanuit de lucht en vanaf het water.