Met wat hulp gaat Jan voorlopig door

Jan Vogel heeft wat gas teruggenomen, toch is hij deze lentedag op de begraafplaats in Den Andel te vinden. Net als een jaar geleden.*

Dorpelingen helpen hem inmiddels met het onderhoud. ´Dit jaar maak ik af, indien mogelijk. Dan kijk ik hoe de omstandigheden zijn. Zolang het kan ga ik door, maar aan alles komt een eind.´

Jan (82) onderhield de begraafplaats aan De Streekweg de laatste jaren in zijn uppie. Toen hij 25 jaar geleden begon, was er nog een legertje vrijwilligers actief.

Zijn inspanningen leverden hem dit voorjaar een koninklijke onderscheiding op. Den Andel heeft er een Lid in de Orde van Oranje-Nassau bij. ´Het was één grote verrassing. Ook Trientje wist van niks. Alles is via onze dochter Jeannet gegaan. Ik heb altijd gezegd dat die poespas voor mij niet hoeft, maar dat de aanbeveling vanuit de dorpsgemeenschap is gekomen, vind ik mooi. Het is toch een blijk van waardering.´

Dorpsgenoot Egbert Mulder spoorde hem vorig jaar aan om vooral zijn 25 jaar nog vol te maken. Jan begrijpt nu waarom. ´Egbert wist er meer van. Ze waren al tijden met de voorbereidingen bezig.´

Het is toch een blijk van waardering

En hoewel Jan long- en hartpatiënt is, kan men hem nog bijna dagelijks aantreffen op de begraafplaats. Als het weer tenminste meewerkt. ´Met het trekkertje maai ik het gras en ik doe nog wat kleinere klussen. Het bosmaaien doe ik niet meer, dat heeft iemand van mij overgenomen. Dat was ook niet het leukste werk.´

De begraafplaats ligt er tiptop bij. Een pareltje, zei burgemeester Henk Jan Bolding bij de uitreiking van het lintje.

Jan: ´Daar kunnen sommige andere dorpen een puntje aan zuigen. Toch kan één vrijwilliger het in zijn eentje onderhouden.´

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Jan (81), al jaren de enige vrijwilliger van de begraafplaats
mijnhogeland.nl/2020/06/05/