Anne Kolkman maakt de ramen schoon van grand café De Pool aan de Molenstraat in Eenrum.
Het is haar vaste klus op zondag. ´Het verkeer en de zeewind maken de ramen snel vet. Ik houd niet van vieze ramen.´ Water met een scheutje azijn werkt perfect, zegt ze. ´Daarmee krijg je vlekkeloze en gladde ramen. Mijn oma voegde ook altijd een ui aan het water toe, dat trucje heb ik niet overgenomen.´
Vier dagen voor de opening kwam de lockdown
Anne (39) is samen met haar partner Anton Tadjab (53) uitbater van De Pool. De start kon niet beroerder. ´We zouden vorig jaar op 19 maart open gaan, vier dagen eerder kwam de lockdown. In totaal zijn we vier maanden open geweest, van juni tot oktober.´
En dan hebben ze ook nog pech dat ze als starter worden aangemerkt. Voor hen zit er voorlopig geen financiële tegemoetkoming van de overheid in. ´Daarom zetten we al maanden vol in op afhaal. Je moet zichtbaar blijven en inkomsten genereren want we hebben fors geïnvesteerd. Alle dagen zijn we al vanaf ´s morgens vroeg aanwezig voor Pieterpadlopers, die bij ons komen voor koffie met appeltaart of ons Italiaans schepijs.´
De roots van Anton liggen in de stad Surabaja, de op een na grootste stad van Indonesië. En daar profiteren de – nu nog – afhalers maar mooi van. Hij is een specialist in het maken van Indische rijsttafels. ´Op zijn Indonesisch pittig, ik verander het niet naar Europese smaak. Je doet toch ook geen pindakaas op een pizza?´, stelt Anton een retorische vraag. Zijn gerechten – ook pizza´s trouwens – vinden gretig aftrek. ´Klanten komen zelfs uit Delfzijl, Groningen en Veendam.´
We willen de kinderen graag in een rustige omgeving laten opgroeien
Ze zijn inderdaad starter in Eenrum, maar de twee hebben al een rijk horecaleven achter de rug, met zaken in achtereenvolgens Rotterdam, België en op Bali. Het restaurant in Indonesië laten ze runnen door een lokale familie. ´Onze kinderen zijn bang geworden na een zware aardbeving van bijna 8 op de Schaal van Richter. Daarom zijn we teruggegaan naar Nederland. We willen hen graag in een rustige omgeving laten opgroeien. En dan moet je niet teruggaan naar Rotterdam.´
Anton heeft De Pool eigenhandig verbouwd tot een modern sfeervol etablissement met behoud van oude elementen. Ze hopen dat het normale leven snel terugkeert en de gasten in het eetcafé de sfeer en het eten kunnen proeven. Voorlopig zit dat er nog niet in. Voorlopig mogen alleen de terrassen beperkt open, van 12 tot 18 uur.