Rust speelt voor Kerkhoff aan het Reitdiep

Met zijn tweeën zitten ze op het bankje op de Reitdiepdijk bij Garnwerd. Marietta Rust speelt gitaar, Jan Kerkhoff luistert.

Kerkhoff en Rust, je verzint het niet!
´Je wilt het niet geloven, maar mijn vorige huis heb ik twee jaar geleden verkocht aan de familie De Dood´, vertelt Jan lachend. ´De koper en ik gaven elkaar een hand. Hij zei: ik ben De Dood. Ik zei: ik ben Kerkhoff.´

Marietta (Garnwerd) en Jan (Sauwerd, ´de 26ste plek waar ik woon´) hadden elkaar tot een halfuur geleden nog nooit ontmoet. Ze kwamen elkaar toevallig tegen op het fietspad langs de Reitdiepdijk.

Marietta had gitaarles gegeven in de stad en fietste terug en Jan was met de benenwagen op weg naar Sauwerd na een bezoekje in Aduarderzijl.

We praten en genieten

Ze raken aan de praat en gaan op het bankje zitten, waar het al snel over het landschap en Bach gaat, twee gemeenschappelijke liefdes. ´We praten en genieten´, zegt Jan. Marietta knikt instemmend.

Haar gitaarspel en zang kunnen Jan bekoren. Marietta speelt desgevraagd nog een nummer. Ze kiest voor Blauwbörgje, van de eind 2020 verschenen cd Het Water Zag (tien liedjes over het Reitdiep).

Haar partner Kees Langejan schreef de teksten. José  Timmer (zang en dwarsfluit) en Hans van Reijswoud (dwarsfluit) werkten er ook aan mee. De cd kan gebruikt worden bij een fietstocht langs het Reitdiep.

Blauwbörgje was een boerderij aan het Reitdiep in Groningen waar leden van kunstkring De Ploeg graag naartoe gingen om te schilderen en te discussiëren.