Bij wandelende Roelof vliegen de kilo´s eraf

Grote kans Roelof Danhof (25) wandelend aan te treffen in een straal van 6 kilometer van zijn woonplaats Eenrum. Roelof, melker van beroep, heeft het wandelvirus te pakken.

´Sinds oktober wandel ik, tussen de 8 en 12 kilometer per ronde en meestal twee keer per dag. De reden? Ik woog 145 kilo, dat is veel te zwaar. Bij de geringste inspanning raakte ik buiten adem. En mijn vriendin (Christien Bom) en ik rookten. Daar zijn we twee weken eerder mee gestopt. Als nu ergens mensen roken, vind ik het stinken.´

Je moet het toch echt zelf doen

Tijdens hun vakantie in september drong bij hem het besef door dat er wat moest gebeuren. ´Ik zag het probleem nooit, althans, ik wilde het niet zien. Ik ben zelf tot inkeer gekomen. En wil je iets veranderen, dan moet je het toch echt zelf doen. Als ik foto´s zie van voor september, schrik ik. Het is niet leuk om mezelf terug te zien.´

Het wandelen in combinatie met een gezonder eetpatroon (´minder snoepen, gezond eten deden we al´) werpt zijn vruchten af. Roelof raakte in ruim vier maanden tijd 34 kilo kwijt. ´Er moet nog 16 kilo af, want mijn doel is minimaal 50 kilo af te vallen en op 95 uit te komen. Maar ik ben op de goede weg en merk het resultaat: ik heb beduidend meer uithoudingsvermogen. In het begin vond ik een rondje Abelstok van 5,5 kilometer lang, nu doe ik dat ertussendoor.´

Roelof varieert zijn routes en wandelt met alle plezier. Een beetje regen of harde wind stoort hem niet. ´Wandelen is rustgevend. Je kunt altijd een gestaag tempo aanhouden, met fietsen heb je altijd de wisselende invloed van wind. En al wandelend heb je sneller contact met mensen.´

Roelof wandelt een rondje Abelstok. Hier staat hij op de brug in Wehe-den Hoorn.

Sommigen mensen herkennen hem zelfs niet meer, zegt Roelof. ´Pas als ze dichtbij zijn, zien ze dat ik het ben. Nu heb ik vanwege corona trouwens ook een ultrakort kapsel, misschien speelt dat mee. Maar veel mensen zijn verbaasd en complimenteren mij.´

Soms wandelt zijn vriendin Christien Bom mee, dan kiezen ze een korter rondje en lager tempo. Want Roelof kuiert bepaald niet. ´Normaal loop ik tegen 7 kilometer per uur. Via Strava houd ik alles bij.´

Wat ze altijd gezamenlijk doen, is zwemmen, in Winsum en Bedum. ´Zwemmen is eigenlijk het enige wat ik door corona echt mis. We hopen dat de zwembaden weer snel open mogen.´