Tennisser Jans (86) houdt zich fit in de oefenkooi

Het tennispark in Winsum oogt verlaten op deze koude februaridag, het hek is op slot. Corona immers. Toch klinkt het regelmatige getik van een tennisbal. Het geluid komt uit de oefenkooi. Wie anders dan Jans Warringa (86) is daar fanatiek bezig…

´Elke dag ben ik hier twintig tot dertig minuten, als het weer het toelaat. Je moet in beweging blijven en het is belangrijk om het slaggevoel te houden.´

´Dit is een mooie oefening. In zo´n kooi komt het op reactievermogen aan. De bal komt erg snel terug van de muur, je moet direct in de goede houding staan. Back- en forehand wissel ik zoveel mogelijk af´, vertelt de meervoudig Nederlands tenniskampioen. Dat het koud is – de gevoelstemperatuur ligt op -8 graden – deert hem niet. ´Ik heb het warm genoeg.´

Jans legt de lat hoog voor zichzelf. ´Het is een kwestie van discipline. Voordat ik weg mag, moet ik 25 tot 30 achter elkaar de bal geslagen hebben. Anders ga ik langer door. Mocht het na een paar minuten al lukken, dan maak ik de tijd vol.´

Door de pandemie ligt het tennissen zowel buiten als binnen stil. Dat is niet fijn voor een fanatieke tennisser. En dan is zo´n oefenkooi een mooi alternatief. ´Ik mis het tennissen heel erg. Normaal waren nu de Nederlandse indoorkampioenschappen geweest, maar helaas. Hopelijk worden de regels binnenkort versoepeld, zodat we weer kunnen spelen.´

Jans breit er een punt aan. Hij voldoet tijdens het gesprek ruimschoots aan zijn eigen prestatie-eis en wil nog een rondje fietsen, naar Schaphalsterzijl en terug, zo´n 10 kilometer. Met deze straffe, ijskoude oostenwind geen makkie en al helemaal niet op een ´ouderwetse´ fiets. Jans: ´Mijn elektrische fiets heb ik uitgeleend aan een van mijn kleinkinderen.´

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Jans, 85 jaar en nog heerlijk fanatiek (en opnieuw Nederlands kampioen)
mijnhogeland.nl/2019/09/28/17160/