Bakkerij Stoet: Daan en Rob kunnen er niet tegen bakken

Bakker Daan (links) met zijn assistent Rob.

De heerlijke geur van versgebakken brood komt je tegemoet op de grote parkeerplaats in Pieterburen. Bakkerij Stoet is in bedrijf! Daan Voermans bakt in de oude circuswagen van Renz de broden, bakker-in-opleiding Rob Vlaar is zijn assistent.

Daan was er vroeg bij, vertelt hij om een uur of elf ´s ochtends. ´Ik heb er een dagtaak aan, heb nog niet één keer gezeten. Vanmorgen om vijf uur ben ik begonnen de houtoven op te stoken. We bakken met aflopende temperaturen, waarbij het brood als laatst aan de beurt is. Gisteravond heb ik het deeg gemaakt. We geven deeg echt de tijd, daarom is de smaak ook anders dan bij de meeste andere bakkers. Het roggebrood komt ´s avonds al in de oven. Dat moet er acht uur in op 100 graden.´

De biologische krentenbollen, waddenbonken (desembrood met noten en rozijnen), Focacchia (Italiaans brood), Fries roggebrood en appeltaart liggen in mandjes en op een bakplaat in de huiselijk ingerichte wagen klaar. ´Tussen elf en twaalf uur is het brood klaar. Vandaag zijn we iets later dan normaal. Zodra het klaar is, stuur ik een berichtje in de klanten-appgroep.´

Daan maakt foto´s van zijn producten voor de klanten-appgroep.

Tegen twaalf uur is het zover. Het berichtje mist zijn uitwerking niet. Was de aanloop al heel behoorlijk, nu vormt zich een rijtje voor de bakkerij. In een stoet naar Stoet. Om de beurt mogen de klanten de wagen in, vanwege de 1,5 meterregel kan het niet anders. De deur staat steeds open met het oog op ventilatie. Een vrouwelijke klant zegt dat ze haar mondkapje is vergeten. ´Geeft niet´, grapt Rob, wijzend naar de broden, ´kapjes zat.´ *

Vooral de appeltaartjes gaan vandaag als een speer, van appels uit de boomgaard van de Enne Jans Heerd in Maarhuizen. Daan: ´We verkopen ook biologische aardappelen, groenten en stoofperen uit de buurt. Het aanbod willen wij nog uitbreiden.´

Daan en Rob hebben het druk. Links een klant, die door Alma (rechts) geholpen wordt.

Stoet is sinds september open. Eerst moest de wagen verbouwd worden en voorzien van een oven. De woon- en slaapkamer en keuken maakten plaats voor een bakkerijgedeelte en een gezellig ingerichte zithoek.

Samen met vrijwilligers runt Daan Stoet. ´Bakken is erg leuk om te doen. Er is vraag naar goed brood. En het loopt prima, ik kan er niet tegen bakken. De meeste klanten komen uit Pieterburen, maar ook uit omliggende dorpen weten ze ons te vinden. Het gaat ook om de sfeer. Bij de gewone bakker loop je naar binnen en vertrek je direct met een brood. Dit is een soort netwerkplek, mensen ontmoeten elkaar.´

Alma Altar kan dat beamen. Ze is een van de enthousiaste klanten, woont tussen Warffum en Usquert. Haar zoontje zit op de basisschool in Pieterburen en ze besluit deze ochtend bij Stoet te blijven en een handje mee te helpen. ´Je koopt hier brood en je krijgt er zoveel voor terug. Stoet trekt allerlei mensen aan, dat is fantastisch. Iedereen heeft kwaliteiten, als je dat bindt heb je verbinding. Dan kun je een piramide bouwen, maakt niet uit hoe hoog.´

Daan: ´Zo werkt het de hele tijd, mensen haken aan. We proberen hun ook een beetje een huiselijk gevoel te geven. Als iemand graag een kopje koffie wil, kunnen ze dat zelf zetten.´

Rob is niet voor niets kok-in-opleiding. De muzikant (accordeon en saxofoon) wil in zijn woonplaats Den Andel een soortgelijke bakkerij opzetten. ´We kunnen tijdelijk een bakkerijwagen gebruiken die in Hongerige Wolf staat. Qua grootte zit hij tussen een schaftkeet en deze wagen in. Hij komt bij De Holm te staan. Ook voor Den Andel kan zo´n voorziening belangrijk zijn´, vertelt Rob.

Samen met zijn partner Marjolijn Mellema (viool) vormt hij het Duo RoMa. ´De muziekwereld heeft flink te lijden onder corona. We wonen sinds een jaar in Den Andel. Van de zeven bandjes waarmee ik vorig jaar nog in Amsterdam speelde, bestaat er niet één meer.´

De wagen voor ´Bakker Rob´ staat sinds vorig weekend bij De Holm in Den Andel.

Bakker Daan is behalve de grote aanjager van het project gewoon een van de vrijwilligers, maar het is de bedoeling dat hij er op termijn geld mee verdient. ´In de toekomst kunnen mensen hier terecht voor cursussen, workshops, kinderfeestjes en bedrijfsuitjes. Vanwege corona lukt dat voorlopig niet. We hebben wel twee kinderfeestjes gedaan, waarbij de kinderen zelf pizza en brood mochten bakken. Dat was superleuk.´

Hij kijkt tevreden terug op de eerste maanden van Stoet, ondanks de coronabeperkingen. ´Je ziet hoe het gaat. Er is veel aanloop. Er is veel contact met de mensen, er wordt wat afgekletst. Mensen vinden het hartstikke leuk en daar doe je het voor.´

´Voorlopig zijn we twee dagen per week open, op donderdag en vrijdag. Als alles weer een beetje normaal is, willen we ook op zaterdag open en allerlei dingen organiseren zoals kleinschalige festivals met muziek en dans of een openluchtbioscoop. Daar leent het plein zich perfect voor.´

*Het bezoek aan Stoet was in november, toen de mondkapjesplicht nog niet gold.

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Geen circusvoorstelling… in Pieterburen komt bakkerij Stoet
mijnhogeland.nl/2019/09/12/