Geen circusvoorstelling… in Pieterburen komt bakkerij Stoet

Daan (in overall want hij is druk bezig met allerlei klusjes) voor de circuswagen.

Bernhard Renz bracht de circuswagen vrijdag hoogstpersoonlijk naar Pieterburen, maar niet om er een voorstelling te geven. In de woonwagen komt bakkerij Stoet&Ainvoud, kortweg Stoet.

´Een voorziening waar het hele dorp iets aan heeft´, zegt Daan Voermans (41), een van de initiatiefnemers en de trekker van het project. ´En de opvolger van bakkerij Impuls die hier jaren zat.´

De van Circus Renz Berlin gekochte wagen staat op de grote parkeerplaats. Met inventaris. Onder meer een bankstel, een kast, bedden en een partij kinderspeelgoed kwamen mee uit Beilen.

We gaan drie keer in de week open en bakken zestig broden per dag. Op = op

´Alles gaat eruit. Er komt een houtgestookte oven in, een zitgedeelte en een winkeltje. Daar willen we ambachtelijk, biologisch brood bakken van onder meer speltmeel van Ale Havenga uit Kloosterburen, een fantastisch lokaal product, gemalen in Feerwerd. Lokaler kan niet en er komt geen vrachtwagen aan te pas. Al ons meel halen we uit Feerwerd.´

´Ook gaan we groenten verkopen en worden we verkooppunt van het speltproject Pieterburen en afhaalpunt van biologisch-dynamische kwekerij De Eemstuin uit Uithuizermeeden. Dit soort bedrijven steunen we graag.´

´We gaan drie keer in de week open en bakken zestig broden per dag. Op = op. Mocht iemand heerlijke appeltaart bakken of jam maken: wij staan overal voor open om het te verkopen in ons winkeltje´, zegt Daan, die tot dusverre bijna al zijn vrije tijd in de voorbereidingen steekt. Dit soort woonwagens spreken hem trouwens aan. Aan de Hoofdstraat heeft hij samen met zijn partner een bed & breakfast in een pipowagen.

Een trekker voor de wagen en je bent mobiel

´Stoet wordt een sociale bakkerij, een gezellige plek waar iedereen welkom is om binnen te lopen. Alles draait hier om brood (stoet) en het proces om tot brood te komen´, meldt het A4´tje op de wagen.

Daan: ´Het is de bedoeling dat we op deze plek blijven staan, maar we denken er ook over om bijvoorbeeld langs festivals en scholen te gaan om te laten zien hoe brood gebakken wordt. We kunnen ook cursussen op locatie verzorgen. Een trekker voor de wagen en je bent mobiel. De plannen moeten nog verder worden uitgewerkt. We vormen met drie mensen een stichting en werken met een raad van advies van zes mensen uit Pieterburen en omgeving.´

´In Nederland zijn acht Eenvoud-bakkerijen, ooit ontstaan in Amsterdam waar kunstenaar Peik Suyling een bakkerij begon in een schaftwagen. Wij hebben gekozen voor een woonwagen om de huisvestingskosten te drukken en vanwege de intieme sfeer.´

Aan de plannen werken ze al twee jaar. Uit een enquête bleek in 2017 dat veel inwoners zo´n voorziening in het dorp toejuichen, al hoort Daan heel soms ook kritische geluiden. Zijn hoop is dat die verstommen zodra de bakkerij eenmaal draait.

En dat is op korte termijn. Voorwaarde voor subsidie van de Nationaal Coördinator Groningen – bedoeld voor het verbeteren van de leefbaarheid – is dat de bakkerij op 1 januari 2020 startklaar is.

´Dat gaat lukken. Op 27 september houden we een open dag. Iedereen kan komen kijken, brood proeven en bakken. Peik komt ook met zijn bakkerij. We leggen onze plannen uit en hopen dat zich vrijwilligers melden. Daar kunnen we niet zonder, we moeten dit met z´n allen doen.´

´Binnenkort geven we  een presentatie aan het dorp en beginnen we met het opknappen van de wagen. Ook de gemeente verleent trouwens volledige medewerking. Op onze Facebookpagina – Stoet&Ainvoud – kunnen mensen de ontwikkelingen volgen.´