Kastanjebomen weg bij schillenboer Sietse

De laatste takken gaan de versnipperaar in. Vanaf links Paul, Sjoert-Jan en Sjabbe.

Schillenboer in ruste Sietse Siegers heeft voortaan vrij uitzicht op de Onderdendamsterweg in Winsum. De drie kastanjebomen voor zijn huis zijn geveld. Ze leden aan de kastanjebloedingsziekte.

Op een ochtend in november halen Sjabbe Datema en Sjoert-Jan van der Veen de takkenhoop weg. Alles gaat in de versnipperaar. Sjabbe (Mensingeweer) heeft samen met zoon Robin en stiefzoon Sjoert-Jan (beiden Eenrum) een loonbedrijf en boomrooierij.

Paul Datema (´geen familie, ja misschien hééél verre´) rooide de bomen een week eerder al voor zijn oud-oom Sietse. De Tinallinger komt langs om een handje te helpen. ´Ik was laatst bij Sietse op de koffie en toen vroeg hij mij of ik de bomen wilde weghalen. Dat heb ik samen met iemand gedaan die het hout wel kon gebruiken voor zijn kachel.´

De inmiddels 85-jarige Sietse was maar liefst 70 jaar lang schillenboer in Winsum.