Sieneke en Naomi elke zaterdag op stap met Bert en Ernie

Daar gaan Sieneke en Naomi van der Boor. Zoals elke zaterdag brengen moeder (50) en dochter (20) reclamefolders rond in Ulrum.

Voor Sieneke is het beslist geen straf. ´Ik vind het nooit erg om te lopen, je bent lekker buiten en onderweg kom je mensen tegen met wie je even een praatje maakt.´
Naomi: ´Nou ik wel, als het regent en met harde wind… ´
Sieneke: ´Dan pruttelt ze soms. En din zegt moeke: uh, deurzetten!´

Normaal helpt echtgenoot Reinder ook mee, maar die zit in de lappenmand. En tot augustus was dochter Sharona de hoofdverantwoordelijke. ´Zij is gaan samenwonen in Boerakker. Sindsdien doen we het met zijn drietjes. Als Reinder meeloopt, heeft hij zijn eigen wijkje.´

Uit praktische overwegingen gebruiken ze voor het rondbrengen van de 300 folders (´half Ulrum´) een tweedehandse bolderkar met daarop twee bekenden, Bert en Ernie. Overduidelijk eerst voor andere doeleinden gebruikt.

´We doen het nu bijna tien jaar. Het is makkelijker dan in het begin, toen moesten we de folders zelf insteken. Daar waren we soms uren mee zoet, vooral als het tegen Sinterklaas liep. Onze tafel en stoelen lagen vol met folders. Nu krijgen we ze in pakketjes aangeleverd.´

Din zegt moeke: uh, deurzetten!

Een uurtje doen ze erover. ´En met Sharona ging het nog veel sneller. Ze ging er op haar skeelers bij langs.´

Tot de verhuizing van Sharona was de opbrengst voor haar. Nu verdient Naomi, bezig aan haar laatste jaar van de koksopleiding, een extra zakcentje bij. Sieneke: ´Reinder en ik hebben altijd gezegd: wij hoeven er niks voor te hebben, wij lopen gezellig met jullie mee. Maar met kerst verraste Sharona ons elk jaar met leuke cadeautjes.´
Even onthouden, zie je Naomi denken…

En als ook de jongste dochter het ouderlijk huis verlaat? Sieneke beslist: ´Dan is het over, dan is het klaar. Dan stoppen we met folderen.´