Drone van Lammert en Binne vliegt dag boven Zoutkamp

Binne stuurt de drone de lucht in. Lammert kijkt toe.

Urenlang vliegt een drone deze woensdag boven Zoutkamp, op 105 meter hoogte. De besturing vindt plaats vanaf de langparkeerplaats aan de Panserweg.

Daar staan Lammert de Graaf en Binne Katsma. Lammert is mede-eigenaar van dronebedrijf Eyefly in Hoogkerk. ´We zijn bruggen, sluizen en de dijk aan het inmeten. Dat doen we in opdracht van van Advies & Ingenieursbureau Tauw en indirect voor waterschap Noorderzijlvest. Vermoedelijk gaan zij de boel hier aanpakken´, zegt Lammert. ´Binne is vandaag de piloot, ik de waarnemer. We zijn verplicht dit met twee man te doen.´

´Onder de drone hangt een 100 pixel-camera, die nauwkeurige opnamen maakt. We maken vandaag enkele duizenden foto´s. Die koppelen we tot een 3D-model. We vliegen één dag, eergisteren heb ik vijftig meetpunten uitgezet in het dorp. Met spuitverf heb ik markeringen aangebracht. Op een aantal plekken, zoals in tuinen, heb ik plaatjes gelegd. Die verzamel ik aan de eind van de dag weer. De bewoners zijn trouwens per brief geïnformeerd over onze komst.´

Er gaat voor een aardig kapitaal de lucht in. Alleen de camera kost al 50.000 euro. Dan valt de prijs van de drone – 20.000 euro – mee. Om de twaalf minuten stuurt Binne de drone naar de grond. ´De drone is door de camera erg zwaar, 12 kilo. Daardoor moeten de accu´s continu worden vervangen. Niet voor niets staat ons aggregaat de hele dag aan.´

Vooraf maakt Lammert een vluchtplan, dat hij afstemt met de militaire luchtverkeersleiding. ´Er komt heel wat regelgeving bij kijken. Door het vluchtplan kun je heel nauwkeurig vliegen, op de automatische piloot. Zo nauwkeurig zouden we zelf nooit kunnen.´

Grappig is dat Lammert en Binne vroeger buurjongens waren in Oudwoude. Toevallig zagen ze elkaar weer bij Eyefly. Beiden wonen trouwens niet meer in Oudwoude. Lammert (30) in Kollumerzwaag en Binne (38) in Buitenpost.