Timmerman/magneetvisser Jan Duurt pakt het tolhuisje van Ties en André aan

Jan Duurt (links) en Ties.

Jan Duurt Dijkman neemt het tolhuisje in Breede onder handen. ´Ik zou eerst alleen het dak doen, maar de muur en fundering waren zo slecht dat de gevel ook vervangen wordt´, zegt de timmerman uit Zuidlaren die geregeld het nieuws haalt door zijn bijzondere vangsten als magneetvisser.

Ties Rotteveel en zijn partner André Woldendorp zijn de bewoners van het huisje met zijn diepe tuin, dit jaar ingeklemd tussen een graan- en bietenveld. Ties: ´Het perceel heeft een oppervlakte van 1700 vierkante meter. De breedte is zo´n 12 meter en de tuin is 140 meter lang. Het is altijd grappig dat mensen die voorbijkomen het hebben over die lange, smalle tuin, terwijl een gemiddelde tuin die breedte niet haalt.´

De Franse bulldogjes Nora (links) en Bella van Ties en André.

´Toen ik het tien jaar geleden kocht, was de helft van de tuin verwilderd. Inmiddels hebben we het in vakken verdeeld, zodat we verschillende tuinen hebben. Van het frame van een oude stal die hier stond hebben we een deels overdekt terras gemaakt. Verderop staat een woonwagen waar we vanwege de verbouwing tijdelijk in wonen en die we normaal gesproken verhuren als bed and breakfast Landgoed Breede. Helemaal achterin is de moestuin.´

´Het is een heerlijke plek om te wonen, lekker vrij. En aan de provincialeweg die hierlangs loopt, raak je snel gewend´, vertelt Ties, rayonmanager bij een schoonmaakbedrijf. Zijn partner is leraar op een basisschool.

De gemeente Warffum liet het tolhuis in 1865 bouwen. Sinds 1910 is het alleen een woonhuis. De sloot aan de zuidkant vormt de grens tussen Breede en Rasquert. Door de vorming van Het Hogeland loopt de gemeentegrens hier sinds 1 januari 2019 niet meer.

Jan Duurt verdient de kost als timmerman. Hij is twee weken bezig in Breede en denkt nog drie, vier weken nodig te hebben voor zijn klus.

Magneetvissen is zoals gezegd zijn grote hobby. ´Het lijkt door de vangsten dat ik het al lang doe, maar ik ben er vorig jaar zomer pas mee begonnen. Ik vis met een sterk en verzwaard magneet.´

Duizenden kilo´s oud ijzer heeft hij boven water gehaald, waaronder honderden fietsen, geldkistjes, inbrekersgereedschap, granaten en andere munitie. Het nieuws haalde hij onder meer na de vangst van een grote partij voorvorken en buitenbanden van Swapfietsen en een Russisch flesje met gif.

B&B Landgoed Breede. Tijdelijk wonen Ties en André in de woonwagen.
De moestuin van Ties en André.
Het huis is bevrijd van de lelijke dakkapel die er al jaren op zat, aldus Ties. Er komt een voor in de plaats die bij het huis past.