Nienke en Chris, eigenaar van een woning met weegbrug

Nienke met haar jongste zoon Mart (6) voor de weegbrug.

Chris en Nienke Oosterheerd kochten een half jaar geleden de woning aan de Spoorstraat 13 in Ulrum. En waren daarmee direct ook eigenaar van de weegbrug ertegenover, op nummer 68.

Nienke: ´Ons huis was vroeger de dienstwoning van de weger. De weegbrug is al zo´n vijftien jaar niet meer in gebruik. Het is een monument uit 1939 en net als ons huis ontworpen door architect Willem Reitsema.´

´Rond de weegbrug hebben we het groen aangepakt en de kozijnen geschilderd, zodat het er wat netter uitziet. En we vonden het leuk er een oude fiets bij te zetten. Onze prioriteit ligt eerst bij ons huis, dat gaan we grondig verbouwen. We zijn boven al begonnen.´

Chris en Nienke wonen met hun kinderen Ruben, Larissa en Mart tegenover de weegbrug, die een capaciteit had van 30 ton. Tegenwoordig is dat veel te weinig.

´Het mechaniek schijnt in orde te zijn, maar het weegdek is verrot. We hebben het met pylonen afgezet. Dit jaar stopte nog een vrachtwagenchauffeur voor een weging. De voor hem dichtstbijzijnde weegbrug zat aan de Spoorstraat, had hij gelezen op internet. En een oom van Chris zette doodleuk zijn auto erop toen we een feestje hielden.´ Lachend: ´We hebben hem geadviseerd om hem er maar heel voorzichtig af te rijden.´

Alsof de tijd heeft stilgestaan.

´De weegbrug kregen we erbij, het hoort bij het huis en is leuk om in stand te houden. Functioneren zal het nooit meer, daarvoor is de capaciteit met 30 ton tegenwoordig veel te gering. Als je zegt dat je bij de weegbrug woont, dan weet iedereen precies wat je bedoelt. Het is een begrip in Ulrum en omgeving.´