Tuinieren bezigheid voor alle leeftijden, zo blijkt in Baflo

Eva (links) en Maureen zijn in hun moestuintje bezig. Ze verbouwen onder meer wortels, spinazie, uien, sla, rabarber, aardbei en bloemen. Opa Henk kijkt van een afstandje toe.

Tuinieren is een leuke bezigheid voor jong en oud, blijkt in Baflo. Onder toeziend oog van Henk Klatter (71) werken zijn kleindochter Maureen (10) en haar vriendinnetje Eva (9) in hun moestuintje op het volkstuincomplex in Baflo. Tussen de bedrijven door hebben de twee meiden gepicknickt.

Even verderop zijn Hans Wismeijer (70) en Marijke Sarneel (66) uit Warffum op hun akkertje bezig, dat ze net een kleine week huren.

Zonder jou was het niet gelukt Maureen

Vorig jaar begonnen Henk en zijn kleindochter met hun project kindermoestuin. Maar het blijft onduidelijk wie precies het initiatief nam.

Henk: ´Jij zei: opa, kunnen wij als kinderen geen moestuin hebben?´
´Opa´, reageert Maureen. ´Ik weet het nog heel goed. Ik wilde een feestje geven voor mijn verjaardag en toen zei jij: jullie kunnen wel een moestuin beginnen.´
Henk: ´Nou ja, zonder jou was het niet gelukt Maureen. Samen zijn we achter de laptop gekropen en hebben een mooie poster gemaakt voor school.´

Eva en Maureen halen water uit de sloot en dat is best wel zwaar werk.

Veertien basisschoolkinderen raakten enthousiast door de poster en gaven zich op voor een (gratis) tuintje. Dit jaar is de animo iets minder, maar dat komt vooral doordat de school al wekenlang dicht is.

´Maar je ziet dit jaar dat ouders juist een akker nemen omdat ze enthousiast geworden zijn door hun kind. Zoals de ouders van Bjorn. Kijk, Bjorn komt er net aan op zijn skateboard. Hij heeft zijn eigen akkertje ook nog´, vertelt Linda, de moeder van Maureen en dochter van Henk.

Bjorn pakt direct een hark en gaat aan de slag. ´Bjorn is een fanatieke tuinder´, stelt Henk tevreden vast.

Bjorn is een fanatieke tuinder, zegt opa Henk. De vogelverschrikker heeft Bjorn samen met zijn vader gemaakt.

Henk zit in het bestuur van de Vereniging Onroerend Goed Landarbeiders Baflo/Den Andel, die dit jaar 100 jaar bestaat. ´In Den Andel beschikken we over 3 hectare bouwland, op een kwart daarvan kunnen de leden aardappelen verbouwen. De boer huurt de rest van het land en doet de verzorging. Hier in Baflo bieden we akkers te huur aan. Vroeger was dit een groot complex, de animo voor volkstuintjes is zoals overal afgenomen.´

Maar er melden zich geregeld nieuwe tuinders, zoals afgelopen week dus Hans en Marijke. Die hebben een korte drink- en eetpauze ingelast aan de rand van hun akker. ´We hebben alleen een klein tuintje bij huis en in Warffum zijn geen volkstuintjes. Hier hebben we al aardbeien geplant en spinazie en uitjes gezaaid. We hebben al veel plantjes in potten opgekweekt die we binnenkort planten. Net zagen we een tuinder (Piet Wit) weggaan met asperges. Het lijkt ons geweldig om dat gewas te telen. Volgend jaar, want we zijn er nu te laat voor.´

Hans en Marijke pauzeren even.

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Ook opa Henk maakt jacht op Pokémon
mijnhogeland.nl/2018/08/25/