Jazzy muziek klinkt in het smalste straatje van Garnwerd

Hans (fretloze bas, dwarsfluit), Robert (baritonsax en trombone), Anita (drums, percussie), Ingrid (zang, altsaxofoon en sopraansax) en Pjotr (jazzgitaar).

Binnen repeteren zit er niet in, buiten kunnen de muzikanten eenvoudig de vereiste 1,5 meter afstand in acht nemen. Vandaar dat VrijJazzie deze prachtige zondag in april buiten repeteert, op het terras van bassist Hans van Reijswoud in Garnwerd.

De jazzy muziek op aangenaam volume is in een beperkt deel van de Burgemeester Brouwersstraat te horen en op de ijsbaan waar de kleinkinderen van Hans en Ineke spelen. Na elk nummer klinkt applaus van de buren en zelfs van verderop in de straat. Dat laatste is bijzonder, want je zou met deze stevige wind verwaaide klanken verwachten.

´We hadden begin maart voor het laatst gerepeteerd bij Hans. Samen muziek en lol maken, misten wij steeds meer. Omdat het prachtig weer is, besloten we deze kans te grijpen´, vertelt Ingrid van der Meulen tijdens een korte pauze. Zij is de zangeres en saxofonist van de band, die ze samen met haar broer Robert, haar partner Pjotr Rijpstra, Anita Huininga en Hans vormt. Vier Eenrumers en één Garnwerder.

´We doen zo´n vijftien optredens per jaar. Op 12 mei zouden we in het UMCG spelen, maar dat gaat niet door vanwege de coronamaatregelen. We hopen dat we op 12 juni wel naar Dokkum kunnen voor ons jaarlijks buitenoptreden tijdens de koopavond. Als het doorgaat, wordt dat de zevende of achtste keer.´

De repetitie met eigen nummers en covers in een volstrekt eigen stijl sluiten de vijf muzikanten zoals gebruikelijk af met een drankje. En dan komt zo´n handige flessenopener van VrijJazzie mooi van pas. In de vorm van een klomp, want Robert is tenslotte klompenmaker.