Drukkers hebben het weleens drukker gehad

Vanaf links Evert, Ronny en Anne in de drukruimte. 

Dorpsblad De Schakel verschijnt in coronatijd digitaal, op tien exemplaren na. Rustige tijden dus voor de drie drukkers: Evert de Vries (62), Anne van der Molen (60) en Ronny van der Kooi (49).

´Alleen de redactie moet nog flink aan de bak, hoewel De Schakel flink dunner is doordat er geen activiteiten zijn´, vertelt Evert, al 18 jaar drukker van het blad voor Baflo, Rasquert, Saaxumhuizen, Den Andel en Tinallinge. Zijn twee collega´s doen het vijf jaar. Mogelijk krijgen ze gezelschap van een vierde man. Henk Kuizenga draait proef als drukker. 

Donderdagmorgen (22 april) zijn Evert, Anne en Ronny even voor overleg in wat normaal het zenuwcentrum is, hun drukruimte in het gedeelte van het dorpshuis waar jarenlang het consultatiebureau zat. ´Gisteravond heeft de redactie het meinummer samengesteld en opgemaakt. Voor het laatst trouwens met Ella Knol als redactielid.´

Het is nu een kwestie van een druk op de knop

´Normaal zijn wij, afhankelijk van de dikte, één tot twee weken bezig met het drukken van De Schakel op onze twee copyprinters. We hebben alle drie een sleutel van het gebouw zodat we ook eventueel alleen bezig kunnen.´

´Het online zetten van De Schakel is een kwestie van een druk op de knop en dat geldt ook voor de tien exemplaren die we nu nog maken, onder meer voor ons archief. Die komen compleet uit de kleurenprinter. Bij de normale oplage van 1500 exemplaren met een gemiddelde omvang van 70 pagina´s kan dat niet. Dat zou veel te omslachtig en te duur zijn.´

Evert: ´We hebben dus een hoop vrije tijd… Af en toe hebben we hier nog een klusje voor een vereniging uit de voormalige gemeente Baflo, maar dat is zo gepiept.´

´Het grote probleem met het uitbrengen van De Schakel is het in elkaar zetten. Dit gebeurt al jaren in de benedenzaal van dorpshuis Agricola. Dat doen we met twintig tot dertig mensen. Dat is op dit moment onmogelijk. Lastig wordt het als we in de toekomst de anderhalve meter moeten handhaven. Dan mogen we het dorpshuis wel uitbreiden´, zegt Anne. Hij is naast drukker ook voorzitter van het dorpshuis, dat sinds medio maart op slot zit, zoals alle horecagelegenheden.

Ik weet niet of de meeste ouderen ons online weten te vinden

Ronny: ´Er zullen minder lezers zijn dan normaal. Oudere lezers hebben het liefst een papieren exemplaar in handen. Ik weet niet of de meeste ouderen ons online weten te vinden.´

Evert: ´Dat er online een Schakel uitkomt zijn we min of meer verplicht richting onze adverteerders. Dat de lezers ons maandblad zeer waarderen blijkt uit de opbrengst van onze jaarlijkse lijstcollecte in april. Voor dit jaar is die vanwege het coronavirus uitgesteld tot nader order. We kunnen alleen afwachten. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.´

Eerder verscheen op mijnhogeland.nl:
Met z´n dertigen 1500 Schakels (80 pagina´s dik) in elkaar zetten
mijnhogeland.nl/2018/11/18/5966/