Kaas, worst en linzensoep voor klussende broers

Siep is aan het lassen, Stienko pauzeert even met in zijn handen de schaal met kaas en worst waarmee Corine aan kwam zetten.

Stienko Wiltjer klust deze zaterdagmiddag met zijn broer Siep in Warffum op de Boreas.

Het zeiljacht – een Argonout 860, bouwjaar 1981 – ligt in de Warffumermaar, tegenover de woning van Stienko. ´We hebben een verroeste plaat vervangen. Dat was dringend nodig´, vertelt Stienko, die vervolgens zijn broer verder assisteert met laswerk.

Zijn vriendin en bijna-buurvrouw (er zit één huis tussen) Corine Bulten meldt dat de linzensoep klaar is en brengt een schaal met kaas en worst. Heerlijk!

Tocht naar huis heel avontuur

´Vorig jaar heeft Stienko het schip gekocht. Hij bracht mij meerdere malen naar Sneek omdat mijn vader in een hospice lag. Als ik bij mijn vader was, keek Stienko rond bij de jachthavens. Daar zag hij de Boreas liggen.´

´Na een leuk gesprek met de eigenaar, Ids Hospes van Hospes verhuur, voeren we met de Boreas in één keer op de motor naar Lauwersoog. Dat was een heel avontuur, vooral het eerste gedeelte. Bij de haven van Lauwersoog liepen we zelfs aan de grond. Maar van Lauwersoog naar Warffum ging het prima. In de toekomst willen we ermee zeilen, bijvoorbeeld op het Wad. Maar eerst moet er nog van alles aan de boot gebeuren, het is een meerjarenproject.´