Tekla, Frank en Peter trainen voor de Elfstedentocht

Frank en Tekla roeien onder supervisie van Peter. Ze naderen Onderdendam.

Ongeoefend het traject van de Elfstedentocht roeien, is geen doen. Dus zijn Tekla en Frank Admiraal uit Bedum  en Peter van Dijk uit Aduard deze zaterdagmorgen op de Groninger wateren te vinden.

Met de Groninger vlag op hun trainingsjas valt het echtpaar van afstand op. Ze zijn opgestapt in de haven van Baflo. Eén kilometer voor Onderdendam neemt Peter de rol van stuurman over van Frank. ´Om de 4,5 kilometer wisselen we.´

´We zouden met een grote groep meedoen aan de elfstedenroeimarathon op 23 en 24 mei, maar die is afgelast vanwege het coronavirus. We willen nu begin juni met een kleine eigen groep – zes tot acht personen – dat traject roeien´, vertelt gepensioneerd dierenarts Frank.

´Doel is de tocht van 211 kilometer binnen 24 uur te volbrengen. Beurtelings leggen we in groepjes van drie etappes van 25 tot 30 kilometer af. Als je niet roeit, fiets je dat deel van de route mee.´

´Daar moeten we natuurlijk hard voor trainen. Dat doen we twee à drie keer per week, steeds een andere route. Vandaag willen we zo´n 25 kilometer afleggen. We houden een snelheid aan van 9 à 10 kilometer per uur. Gelukkig kunnen we in de boot op gepaste afstand van elkaar zitten.´

´Wij zijn allemaal lid van roeivereniging De Hunze in Groningen. In een ver verleden, in onze studententijd, hebben we bijna allemaal al eens deelgenomen aan de elfstedenroeimarathon. Dit is de eerste keer dat we die tocht samen gaan doen.´

Frank als stuurman.