Een hoop lol voor 18 euro

Amelie, Kimberly, Henriëtte en Klaas.

Binnen zitten in de voorjaarsvakantie is ook maar niks. Dus zijn Klaas en Henriëtte Schuiten met dochter Kimberly en haar vriendin Amelie dinsdag ondanks de stevige wind aan het magneetvissen in Garnwerd.

´Het is ter ontspanning, gewoon leuk om te doen´, zegt Henriëtte. ´Anders zitten de meiden toch maar op de smartphone of voor de tv.´ Kimberly (11): ´Het is spannend om te zien wat je eraan hebt zitten. Misschien wel iets kostbaars, een goudstaaf of een kluis met heel veel geld.´

Dat laatste zegt ze niet zonder reden. Haar moeder heeft hun namelijk een bezoek aan McDonald´s beloofd als ze een kluis uit het Reitdiep halen.

Amelie en Kimberly met een van de opgeviste voorwerpen.

In een emmer bewaren ze de vangst waaronder roestige spijkers, een knelring, fietsstandaard, hooivork en een pannendrager van een fornuis. De opgeviste stalen buis van bijna 2 meter past er niet in en laten ze op de wal liggen. Kan de gemeente mooi meenemen. Kimberly: ´Thuis gaan we de vangst schoonmaken en kijken wat het allemaal precies is. Rommel gooien we weg, maar dan ligt het niet meer in het water.´

De vier zitten het eerste uur aan de oostzijde van het Reitdiep en wagen ook nog een poging aan de andere zijde. Voor café-restaurant Bij Hammingh is het bingo. Een zwaar fietsenrek voor tien fietsen trekken ze tot hun grote verrassing uit het water. Henriëtte brengt de eigenaren van de horecagelegenheid, Wicher Werk en Sigrid Heeres, met een mailtje op de hoogte van de vondst die ze op de oever achterlaten. Niet alleen voor hen, ook voor booteigenaren is het mooi meegenomen dat het ding niet meer op de Reitdiepbodem ligt.

Magneetvissen is nog maar twee maanden hun hobby. Meestal doen ze thuis, in de stad. Nu wilden ze het een keer in Garnwerd proberen. De kluis blijft voorlopig een toekomstdroom. Toch kijken ze met plezier terug op de middag. Klaas: ´Voor 18 euro heb ik deze magneet gekocht. Wat kun je een lol voor dat geld hebben!´

Daar gaat de magneet het Reitdiep in. Kimberly assisteert haar vader.