Rienk zaagt en klooft, want hij wil er in 2022 warmpjes bij zitten

´Het is inspannend en tegelijkertijd ontspannend.´ Rienk Dijkstra (58) zaagt en klooft hout voor zijn kachel. Zijn oprit naast zijn huis aan de Hoofdstraat in Pieterburen ligt deze zaterdagmiddag bezaaid met boomstammen.

´De laatste jaren koop ik op stam in Westernieland. Ze leveren het bij me thuis af. Dan is het nog een kwestie van zagen, kloven en stapelen. Een paar jaar geleden kapte ik ook wel zelf, maar dan ben je al een paar keer warm geworden voordat je het hout thuis hebt. Dit is wel zo makkelijk.´

´De mooiste soorten om te stoken heb ik hier liggen: eik, es, berk. Ik zaag er blokken van 20, 30 centimeter van en die kloof ik. Met het zagen ben ik een dag kwijt, met het kloven drie. Daarna stapel ik het op in het hok en moet het twee jaar drogen. Ik had nog 10 kuub en daar komt 5 kuub bij. Per jaar verstook ik 7 à 8 kuub.´

De discussie over de houtkachel is aardig opgelaaid de laatste tijd. ´Voor een belangrijk deel ontstaan klachten doordat mensen verkeerd stoken. Droog, onbewerkt hout moet je gebruiken. En de kachel moet vol open, als je smoort is het verbrandingsproces niet goed. Belangrijk is ook dat je goede houtsoorten gebruikt. En twee jaar drogen, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Ruik je nu mijn kachel of zie je rook? Nou, hij is al uren aan hoor.´

Als 8-jarige ging ik al met mijn vader mee het wad op

Rienk werkt al 32 jaar in de particuliere beveiliging, de laatste tien jaar bij Google in de Eemshaven. Wadlopen is zijn grote hobby, zijn hele leven lang al. Maar wat wil je, Rienk is een van de zonen van pionier Hylke Dijkstra, en mede-eigenaar van Dijkstra Wadlooptochten.

´Als 8-jarige ging ik al met mijn vader mee het wad op. Vanmorgen heb ik nog op Lauwersoog over hem verteld aan wadloopgidsen in opleiding. De gezamenlijke wadlooporganisaties verzorgen die opleiding vanwege de steeds strengere eisen. Ze leren er alles over de getijden, het weer, het lezen van kaart en kompas, et cetera. Mijn taak is om hun te vertellen over de geschiedenis van het wadlopen.´

Het wadlopen met groepen is van mei tot oktober. ´In de winter is voorbehouden aan de gidsen. Dan is het wad van ons.´