Dorpsgidsen kuieren door Winsum en Obergum

Een groepje mensen – drie mannen, twee vrouwen – wandelt op een maandagochtend in december door de Hoofdstraat Winsum. Om de haverklap stokt de pas en bestuderen de vijf de gevel van een pand of kijken ze op een iPad.

Het zijn de drie kersverse dorpsgidsen Marten en Grietje Verbree, en Jan Bijsterveld. Nummer vier en vijf zijn Kees Geertsema en Anita Moes, die hun examen binnenkort afleggen. In de tweede helft van januari is de diploma-uitreiking.

Jan, de enige geboren en getogen Winsumer, blijkt over de meeste parate kennis van de geschiedenis van dorp en omringend landschap te beschikken en vertelt honderduit. Foto´s en tekeningen op zijn iPad laten zien hoe de straten er vroeger uitzagen. Mooier, luidt het eensgezinde oordeel. Marten en Kees weten opvallend veel af van bouwstijlen.

Jan: ´De cursus is er gekomen op initiatief van de werkgroep recreatie en toerisme van de Ondernemersvereniging Winsum nadat de enige dorpsgids, Joop Haak, aangaf ermee te willen stoppen. Joop heeft ons opgeleid.´

´Met Anita en Kees hebben we straks vijftien dorpsgidsen die rondleidingen kunnen verzorgen als toeristen, verenigingen, familie of wie dan ook daarom vragen. Belangstellenden kunnen hiervoor contact opnemen met Robbert van Barneveld van Marenland Recreatie of met Peterina Geertsema van B&B Baatjeborg.´

De gidsen wandelen geregeld in willekeurige groepjes door de oudste straten van Winsum en Obergum. ´Zo proberen we kennis te delen en de praktijk te proeven. We zijn al meer dan tien keer op pad geweest. Het komt voor dat we in een paar uur tijd maar enkele honderden meters vorderen. Geregeld worden we uitgenodigd om ergens binnen te kijken en dan zitten we al snel aan de koffie. En anders sluiten we af met koffie bij Anytyme (cafetaria) of J&A (café).´

En daar heeft Jan wel oren naar. De horeca blijft lonken…

Jan ´bijna 7 dagen per week´ terraszitter, Janny voelt minder drang
mijnhogeland.nl/2018/07/20/