Jan ´bijna 7 dagen per week´ terraszitter, Janny voelt minder drang

Jan en Janny op het terras van De Gouden Karper.

´De een zit ´s morgens om tien uur in zijn tuin, ik op een terras.´ Jan Bijsterveld (62) pakt ´bijna zeven dagen per week´ een terrasje, vaak bij horeca in zijn woonplaats Winsum. Janny Timmer (66) vergezelt haar partner vaak, maar lang niet altijd. ´De drang van Jan is sterker.´

Jan spreidt zijn armen wijd. ´Om tien uur begint voor mij de vrijheid´, geeft hij als reden voor zijn dagelijkse uitstapje. ´En de gezelligheid. Observeren en een praatje maken. Ik ga zo zitten dat ik het beste zicht hebben op alles wat langskomt. En we drinken altijd koffie, hè, nooit iets anders.´

´Samen met anderen zitten, vind ik leuk. We voeren diepgaande en minder diepgaande gesprekken. Roddelen is er niet bij. Alleen zitten is geen probleem. Dan voel ik mij niet alleen. Mijn creativiteit komt dan tot bloei. Allerlei ideetjes en plannetjes ontstaan dan.´

Jan Fladder noem ik hem wel. Hij móét weg

Een praatje maken is de terrastijger wel toevertrouwd. Janny: ´Jan Fladder noem ik hem wel. Hij móét weg. Als ik een keer om twaalf uur naar hem toe ga, blijkt hij soms gewoon op De Boog te staan. Heeft-ie met die en die gepraat en is niet eens bij het terras aangekomen.´

Jan was werkzaam in het volwassenonderwijs, begeleidde mensen die zich lieten omscholen tot een administratief beroep. Wilde altijd al vroeg – het liefst op zijn 55ste –  met pensioen. Vijf jaar geleden voegde hij de daad bij het woord. ´Sindsdien heb ik vakantie tot mijn dood, zo voelt dat.´

Janny is sinds maart met pensioen. Ze was altijd doktersassistente in Leens. De komende tijd valt ze af en toe in wegens bezettingsproblemen, zowel in Leens als Warffum. Janny vertelt dat Jan een begroting maakte voordat hij zijn toch wel drastische besluit nam. ´Boven aan zijn lijstje stond terrasbezoek. Daar zou het meeste geld naartoe gaan. Dat is wel uitgekomen.´

Kleinkinderen zeggen: we zoeken opa wel even op bij De Gouden Karper

Het nabestaandenpensioen wordt steeds kariger, lazen ze laatst in de krant. Ze bespraken hoe ze dat zouden oplossen. Janny wist het wel. ´Ik stop met terrasbezoek.´ Jan: ´De krant lees ik op het terras of ´s winters in het café. Ik heb hem ook thuis, dus die zeg ik dan maar op.´

Geregeld gaan ze op familiebezoek in Enschede. Jan: ´Het lukt ons nooit om er in één keer naartoe te rijden. Altijd moeten we even een terrasje pakken in Ommen, Hardenberg of Nijverdal. Als de kleinkinderen bij ons zijn en ik ben er niet, zeggen ze tegen Janny: we zoeken opa wel even op bij De Gouden Karper.´

Nu hij toch aan het opsommen is, Jan heeft zo zijn vaste adresjes op het Hogeland. ´J&A, Anytime en De Gouden Karper in Winsum, Rieks (Schierzicht) en Het Booze Wijf op Lauwersoog, Garnwerd aan Zee. O ja, in Pieterburen en Noordpolderzijl is het ook goed toeven, net zoals trouwens bij Bommen Berend enzovoort in de stad.´

Aan de praat met terraskennissen Thea en Jan.

Jan en Thea de Groot uit Sauwerd verschijnen ten tonele. Een van de vele passerende mensen die door Jan zijn begroet. En ook andersom trouwens. Ze waren ooit geduchte concurrenten. Jan uit Winsum: ´Jan en ik deden altijd een wedstrijdje, wie hier als eerste de krant had. Tegenwoordig delen we hem.´ De Sauwerder Jan: ´En dan te bedenken dat ik hem ook gewoon thuis heb liggen.´