Opa (85) werkt nog alle dagen mee in de fietsenzaak van Jan en Anky

Vader poetst, zoon repareert.

Het is de grote hobby van Johan Lietmeijer (85): zijn zoon Jan en schoondochter Anky meehelpen in hun tweewielerzaak aan de Schoolstraat in Uithuizen. ´Anders zit ik ook maar bij moe aan tafel, de hele dag uit het raam te kijken. En dan duren de dagen lang hoor!´

Vijf dagen in de week stapt Johan rond de klok van negen uur binnen. Het is voor hem niet ver lopen, hij woont met ´moe´ – Willy met wie hij dinsdag (26 november) op de kop af 60 jaar is getrouwd – naast de zaak. Voor het avondeten is hij weer thuis en tussendoor drinken ze samen koffie, eten ze gezamenlijk en doet Johan zijn middagdutje.

De medewerkers begroeten hem met opa. Ze weten wat hij als eerste gaat doen: koffiezetten voor de harde werkers.

Jan en Anky krijgen nog eens heimwee als ik hier niet meer ben

Nieuwe spullen uitpakken en prijzen, schoonmaken, afwassen en fietsen poetsen, zijn verder zo ongeveer zijn bezigheden. En niet te vergeten waar misschien wel de meeste tijd in gaat zitten: kartonnen dozen verknippen. ´Alles wat hier binnenkomt is verpakt in karton. Enorme hoeveelheden, die dozen kun je niet maar blijven opstapelen.´ Even later fluisterend: ´ Jan en Anky krijgen nog eens heimwee als ik hier niet meer ben. Ik doe alles voor niks hè, dan moet een medewerker dit allemaal doen.´

Op het dashboard van de bestelbus nog een speciaal voor opa gemaakt bordje, maar opa rijdt nauwelijks nog.

´Alles wat ik doen kan, doe ik. Helaas kan ik niet zo heel veel meer. Het lichaam wordt minder. Vroeger bracht ik ook vaak met de bestelbus fietsen weg naar de klant, maar dat gaat niet meer. De elektrische fietsen zijn te zwaar voor mij.´

Twee dagen in de week is Johan vrij, op zondag en maandag. Maar het wil ook wel voorkomen dat huurfietsen dan teruggebracht worden. Dan zorgt hij ervoor dat ze achter het hek komen. ´Op maandag doen Willy en ik altijd boodschappen. ´s Middags gaan we vaak even naar de stad, naar een tuincentrum of zo. Even wat leuks doen op je vrije dag.´

We hebben beiden ontslag genomen en zijn het grote avontuur aangegaan

Jan (54) en Anky (49) namen de fietsenzaak twintig jaar geleden over van Johan Bos. Diens vader Willem, een oud-oom van Jan, had de zaak in 1934 opgericht. Jan: ´Ik werkte als servicemonteur bij bouwmarkt Hamminga en Anky in de fotozaak van Paul Wernekinck. We hebben beiden ontslag genomen en zijn het grote avontuur aangegaan.´

Zijn vader was toen al met de vut, die was werkzaam in de bouw als voeger. Nadat bij hem stoflongen waren geconstateerd, kon hij nog zes jaar aan de slag in de drainage, ook bij Hamminga. Mede dankzij Jan, die een goed woordje voor pa had gedaan. Want die twee zijn twee handen op één buik.

Het kan zijn dat Jan ooit de rol van zijn vader overneemt. Zoon Jens, student bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool, steekt flink wat tijd in de webshop. En William de Weert, de vriend van dochter Julia, helpt in het weekend ook mee in de zaak. ´Het zou mooi zijn als het bedrijf ooit wordt voortgezet, maar ze zijn daarin volledig vrij om te beslissen.´