Wel 1.000.000 items in de antiekboerderij van Erik & Erika

´Als ik mopper, zei mijn vader weleens: als je voor elk item 1 euro zou krijgen, hoe zou het dan aflopen? Niet slecht!´

´In 2004 wilde een Amerikaan alles van mij kopen. Ik had twee jaar eerder mijn baan bij Shell opgezegd om dit bedrijf over te nemen en voelde er niets voor. Maar als hij nu weer zou komen… Ik heb nog een UBN-nummer. Zou zo weer schapenhouder kunnen worden.´

Toch zou het waarschijnlijk niet doorgaan. Erik Boerma (58) van Boerma´s Antiekhoeve in Uithuizen loopt naar eigen zeggen nog alle dagen met alle plezier en nooit met tegenzin rond in zijn schuren. Die staan stampvol met spullen als schilderijen, vazen, stoelen, tafels, klokken, serviezen, bestek, lp´s en tuingereedschap. Ja, wat is er eigenlijk niet te vinden?

Onze 8-jarige zoon Simen heeft een florerende eierhandel waar hij veel plezier aan beleeft

De grondlegger van het bedrijf, Johannes, neemt er minimaal één keer per week een kijkje. ´Hij is 93 en toont zich nog erg betrokken. Zou de zaak bij wijze van spreken zo weer kunnen runnen. Laatst was ik naar een begrafenis en hield pa een oogje in het zeil. Klanten benaderden hem net als vroeger: Boermoa, lopen joe even mit?´

De oud veehandelaar/veehouder begon de zaak aan de Oude Dijk en verhuisde in de jaren zeventig naar de boerderij aan de Dingeweg. In 2002 namen Erik en Erika het stokje over. En een nieuwe opvolger komt eraan. Lachend: ´Onze 8-jarige zoon Simen heeft een florerende eierhandel waar hij veel plezier aan beleeft. ´

´We hebben hier antiek, curiosa, spullen uit grootmoeders tijd – zeg maar de jaren dertig, veertig- en steeds meer uit de jaren zeventig. En kunst. ´Kortgeleden kwam er via een nalatenschap nog een Helmantel binnen. Hetzelfde weekend was het al verkocht.´

Erik bij een schilderij van Rien Poortvliet.

´De antiekhandel is steeds meer op de goudhandel gaan kijken, met pieken en dalen. Vroeger was er een meer constante vraag. Behalve dan in de beginperiode van mijn vader, die was een echte pionier.´

´De items, ik schat ongeveer 1 miljoen, zitten allemaal tussen de 1 en 10.000 euro, de meeste dichter bij 1 euro. De klanten komen overal vandaan. Zelfs uit het buitenland, Tasmanië, Canada, Nieuw-Zeeland, Kenia, Rusland, noem maar op.´

De handelaar heeft in de loop der jaren een reputatie opgebouwd in den lande. ´Mijn optredens op tv hebben daar flink aan bijgedragen. In Kunstschatten van RTV Noord, een soort Tussen Kunst en Kitsch, taxeerde ik ingebrachte goederen en vertelde er wetenswaardigheden over. Ter plekke moest je je teksten bedenken. Helaas is het tv-programma geschrapt, te duur.´

Ik haal in gesprekken met bezoekers net zoveel op als ik vertel

Maar de geboren en getogen Uithuizer treedt nog vrijwel wekelijks op met Wat is het weerd?, zijn eigen programma. ´Vaak voor verenigingen als Vrouwen van Nu, maar afgelopen zomer was ik voor de tweede keer ook op Noorderzon in Groningen. Ik vertel over mijn werk en vermaak ze met anekdotes. Na de pauze taxeer ik spullen die de bezoekers van huis hebben meegenomen en geef daarbij uitleg.´

Erik beschikt over een encyclopedische kennis, elk voorwerp levert een verhaal met aardige weetjes op. ´Ik kan erg goed reproduceren. En ik haal in gesprekken met bezoekers net zoveel op als ik vertel.´

Soms zijn spullen van hem te zien op de landelijke tv, zoals in de dramaserie Hollands Hoop. BNNVARA zendt begin 2020 de derde serie afleveringen uit. ´De opnamen vonden eerder dit jaar plaats. Een deel van de decorstukken die je in de serie ziet komt van ons. Die spullen verhuren wij, net zoals we laatst gedaan hebben bij de voorstelling Gronings Vuur in Maarhuizen.´

´Zo krijg ik wel meer bijzondere opdrachten. Voor een tentoonstelling over Annie M.G. Schmidt in Amsterdam werd ik gevraagd 100 bloemtafeltjes te leveren. Hier stonden er 93, de resterende 7 heb ik ergens anders opgescharreld.´