Bladrammenas eraf, in 2020 aardappelen erin

Twaalf hectare bladrammenas klepelt landbouwer Derk Gesink deze oktoberdag ten zuiden van Baflo, op het land van veehouder Peter Rozema. Hij schat er tien uur mee bezig te zijn.

´Bladrammenas is een groenbemester. De machine verpulvert het gewas. We laten het twee weken liggen zodat het verteert en dan gaan we onderploegen´, vertelt de landbouwer uit Mensingeweer.

Maar waarom is Derk aan het werk op land van zijn collega in Baflo? ´Dit is in feite kringlooplandbouw. Peter heeft tijdelijk grond van mij in gebruik en ik van hem. Wij verbouwen hier volgend jaar aardappelen in verband met de verplichte wisselteelt.´

´Voor de aardappelteelt is het zaak de structuur en bemesting van de grond te verbeteren. Eerder dit jaar is ook de drainage aangepakt. De grond is volgend jaar zo goed dat we dan niet hoeven te bemesten. En na de oogst komt er gras in en gebruikt Peter het land weer voor zijn koeien.´