Tien dagen pompoenen plukken in Leens

Tien dagen is Eddy van Wijk met zijn manschappen – Polen, Hongaren en een Nederlander – bezig om de pompoenen van het land te krijgen. Liefst 8 hectare met dit gewas heeft de biologische akkerbouwer uit Leens.

Vier mannen plukken deze zaterdagmorgen de pompoenen en leggen ze op de lopende band. Twee staan op de boerenkar aan het eind van de band en zorgen ervoor dat de pompoenen netjes in grote kuubskisten komen te liggen. Eddy helpt waar nodig mee.

´Deze pompoenen zijn van het ras Orange Summer en hebben veel vruchtvlees. Ze komen uiteindelijk op de groenteafdeling van Jumbo, maar we leveren ook wel aan Plus´, vertelt hij.

Over de oogst is hij zeer te spreken. ´De hoeveelheid en de kwaliteit is uitstekend. Het warme weer is goed voor deze tropische plant. De oogst is beter dan vorig jaar, toen de pompoenen erg last hadden van de hitte en droogte.´

Behalve pompoenen verbouwt hij dit jaar wortels, bonen, uien en aardappelen. Biologisch. Bestrijdingsmiddelen en kunstmest komen er niet aan te pas. Eddy boert sinds 2011 in Leens.

Eddy plukt zelf ook.