Jan en Marja verzorgen de catering voor fietsende straatgenoten

Jan en Marja wachten op de tweede groep fietsers.

Ze hebben beiden geen elektrische fiets en hij is geblesseerd. Dus komt het extra goed uit dat Jan en Marja Oostindiën ook dit jaar de catering verzorgen van de fietstocht van de buurtvereniging Churchillweg in Zoutkamp.

Ze wachten bij buurtschap Schifpot, tussen Garnwerd en Feerwerd, op de tweede groep fietsers. De Zoutkamper vlag wappert op de aanhanger. ´We hebben koffie, thee, water, fris en fruit. Van Dirk Sloot kregen we ijs voor in de koelbox. Toch handig dat je buurman garnalenvisser is.´

Aan de fietstocht op deze warme zaterdag doen 25 buurgenoten mee, die in twee groepen een route van 40 kilometer fietsen. En óf de e-bike populair is! Alleen Edo Wiersum trapt zijn kilometers nog weg op een ´ouderwetse´ fiets.

Ze hebben de boom precies op de goede plek neergezet

De tweede groep arriveert, ze komen net van het Reitdiepveer dat hen van Schaphalsterzijl naar Aduarderzijl bracht. Behalve Hendrik Jan Brands. Hij bood aan te fietsen toen bleek dat één persoon buiten het veer dreigde te vallen: er mogen maximaal twaalf passagiers mee. ´Ik heb 25 kilometer per uur moeten fietsen om gelijktijdig met de anderen hier aan te komen.´

Koert Sterkenburg is content met de pauzeplek in de schaduw. ´Ze hebben de boom precies op de goede plek neergezet.´

´s Avonds heeft de buurtvereniging nog een barbecue bij Gerrit Arkema en Betty Rispens van Kegelhuis De Zeearend. Veertig straatgenoten schuiven aan.

´De barbecue was gezellig en duurde tot in de kleine uurtjes´, meldt Jan de volgende dag.

De tweede groep fietsers is gearriveerd.