Brams zweefmolen trekt de aandacht van alle voorbijgangers

De 80 centimeter hoge zweefmolen van Bram Gringhuis is een bezienswaardigheid in Garnwerd. Maar hij bouwt hem alleen op als het mooi weer is, zoals op deze zonnige zondag (in april). ´De molen past niet door de deur van het schuurtje, daarom moet ik ´m elke keer opbouwen en afbreken.´

´Tweeënhalf uur was ik er vanmorgen mee bezig. Het duurde iets langer dan normaal vanwege een technisch probleempje. Maar de molen is me nu naar de zin, draait perfect en dat is voor het eerst dit jaar. O, kijk, twee lampjes doen het niet. Die zal ik zo eventjes vervangen.´

De creatie van Bram staat op een kist en telt acht bakjes, waarvan er eentje bezet is. ´Het is verdraaid lastig om aan geschikte poppen te komen.´

Ik krijg enorm veel positieve reacties. En er worden ontzettend vaak foto´s gemaakt

Bij een zweefmolen mogen vrolijke klanken niet ontbreken. Daarvoor heeft Bram een cd-speler geïnstalleerd. De molen kan daarom bijna niemand ontgaan. Vrijwel alle passerende fietsers en voetgangers – en dat zijn er heel wat op zo´n dag – werpen een goedkeurende blik opzij. Automobilisten trappen even op de rem. Nee, aan belangstelling geen gebrek. ´Ik krijg enorm veel positieve reacties. En er worden ontzettend vaak foto´s gemaakt.´

Aan een paaltje bij de weg hangt een emmertje voor een gift. Het is nog geen vetpot, maar dat kan nog komen. Pas over een uur of drie breekt Bram de bouwer de molen weer af.

In de molen zit een motor van een scootmobiel

Met de bouw van de molen inclusief schilderwerk was de 67-jarige Bram drie jaar zoet. ´Ik heb al vijf jaar een unieke molen, er is geen tweede van te vinden. Eerst draaide hij op een motortje uit een naaimachine, maar dat had te weinig capaciteit. De molen moest na vijf minuten draaien eerst afkoelen. Dat was niks. Daarom heb ik er een motor van een scootmobiel in gemaakt. Die werkt uitstekend.´

De kermis en dan vooral de zweefmolen heeft al zijn hele leven Brams belangstelling. ´Vroeger hielp ik vaak mee op de kermis, bij de families Groothoff en Terpstra bijvoorbeeld. Geweldig, vond ik dat, maar wel zwaar. Toen gooide je tijdens het draaien de bakjes nog op over je schouder. Het is altijd goed gegaan, ben nooit geraakt door een bakje. Je moet bij de zweefmolen altijd alert zijn.´

Bram bouwt zijn molen op.