Gerrit is al 52 jaar rietdekker: ´Werken is gezond, hebben ze mij verteld´

Hier is dinsdagmorgen een vakman aan het werk. Gerrit Veenstra, al 52 jaar rietdekker, voorziet het westelijke deel van de monumentale boerderij Borgweer van de familie Noordhuis in Wehe-den Hoorn van nieuw riet. Maandag is-ie begonnen met de klus.

Het riet is afkomstig uit China. ´Dat is eigenlijk wel een beetje vreemd als je bedenkt dat het Lauwersmeer vlakbij is. Dit riet is van uitstekende kwaliteit. Het is vettig, voel maar, en is daardoor waterafstotend. Kan makkelijk 30 jaar mee´, zegt de rietdekker uit Bergum.

Een van de grootste boerderijen gedekt, die van Wijnand Pon

Groningen is voor hem geen onbekend terrein. ´Ik heb geregeld klussen in de provincie. Een van de grootste boerderijen in Groningen heb ik zelfs gedekt, die van Wijnand Pon bij Garnwerd, een van mijn vaste opdrachtgevers. Toen ik in mei 2009 al enige tijd bezig was met de klus is de boerderij afgebrand zodat ik er een jaar later weer aan het werk was. De drie schuren heb ik in mijn eentje gedekt, ben in juni begonnen en was in november klaar.´

Dan is de veertien dagen die hij verwacht bezig te zijn in Wehe-den Hoorn slechts een schijntje. Het riet op de oostkant vangt meer zon en minder regen en is nog niet aan vervanging toe.

Gerrit is bijna 67. Toch peinst hij er niet over om te stoppen met werken. ´Ik ben zzp´er, dan ga je door. Werken is gezond, hebben ze mij verteld. En ik heb er nog altijd plezier in.´