Een monsterklusje op de brug in Schouwerzijl

Jeannet beoordeelt op de brug in Schouwerzijl de kleur en helderheid van het water.

Jeannet is maandagmorgen met plastic en glazen potten gevuld met water in de weer op de brug in Schouwerzijl. ´Vandaag moet ik op negentien verschillende plekken monsters nemen. Ben begonnen in Bedum en eindig vanmiddag in Noordpolderzijl. Daarna gaan de monsters naar het laboratorium.´

De 48-jarige Jeannet doet dit werk al vijftien jaar met alle liefde voor haar werkgever, waterschap Hunze en Aa´s. ´Ik vind het fantastisch om buiten bezig te zijn. Moet je eens kijken!´, wijst ze in het rond.

Kwaliteit van het water is flink verbeterd

Het water heeft ze uit de Kromme Raken gehaald. Zelf verricht ze bij de bestelbus al allerlei handelingen, zoals het meten van de temperatuur, de zuurgraad en het zuurstofgehalte. ´Verder beoordeel ik de geur, kleur en helderheid´, aldus Jeannet, die de opleiding van chemisch analist op zak heeft.

Vandaag gaat het om de kwaliteit van het oppervlaktewater. Die is in de afgelopen decennia flink verbeterd, zegt de medewerker bemonstering. Heel af en toe komt ze sporen tegen van mest, maar over het algemeen is de kwaliteit goed te noemen.

´Morgen ga ik langs bedrijven om monsters te nemen van het afvalwater. Het is een afwisselende baan. Zo controleren we van mei tot oktober ook periodiek de kwaliteit van het zwemwater, zoals in Lauwersoog en Garnwerd. Maar er staat wel enige druk op. Het werk moet voor drie uur klaar zijn, dan moeten de monsters bij het laboratorium zijn waar collega´s het water verder onderzoeken.´

Waterschap Hunze en Aa´s voert de klus uit voor Noorderzijlvest, dat zelf niet over een laboratorium beschikt.