Brandweerbus uit Oostenrijk bezorgt Stephan het ultieme gevoel van vrijheid

Rune en Stephan op de dijk tussen Schaphalsterzijl en Schouwerzijl.

Stephan Jullens (47) uit Winsum rijdt rond in een voertuig dat in het oog springt, een brandweerbus uit 1978. ´Het is de manschappenwagen geweest van de vrijwillige brandweer in Haibach, Oostenrijk. Waarschijnlijk werd de bluswagen eraan vastgekoppeld.´

´Het is zo machtig mooi! Matrasjes mee, ergens heen tuffen en daar een tijdje bivakkeren. We kunnen er met het hele gezin (vijf personen) in. Zo´n bus geeft een gevoel van ultieme vrijheid. Dat had ik ook met mijn Volkswagenbusje, mijn eerste auto. Een T2, je weet wel, zo´n hippiebusje.´

Schuddend als in een cakewalk rijden we over de klinkers van de Nieuwstraat

Een stukje rijden dan maar, naar Schouwerzijl. Stephan heeft de bus altijd bij de Jeneverbrug staan. Zoon Rune (11) is ook ingestapt. Direct wegrijden is er niet bij, het starten kost even tijd. Na een minuutje gaan we schuddend als in een cakewalk over de klinkers van de Nieuwstraat. Op asfalt voelt het gelukkig een stuk comfortabeler.

´Ik zag deze bus in 2013 langs de kant van de weg staan bij garagebedrijf Kramer in Uithuizen. Groen uitgeslagen van de algen. Ik was er wel nieuwsgierig naar. De uitlaat was kapot, verder was alles prima, zei de garagehouder. Het was echt een koopje.´

Soms voel ik me net Sinterklaas

Stephan verwijderde de gastank in de Mercedes 409 die hij ombouwde tot camper. ´Met 13.000 kilometer op de teller kwam de bus in Nederland. De vorige eigenaar heeft er 25.000 kilometer mee gereden en ik ben tot 10.000 kilometer gekomen. Het benzineverbruik is 1 op 8. Hij rijdt lekker bij een snelheid van 60 à 70 kilometer per uur. Langzaam rijden en genieten. Ik pak vaak de B-weggetjes om te genieten van het Hogeland. Pech hebben we er gelukkig nog nooit mee gehad.´

Zo´n brandweerbus valt op en lokt reacties uit. ´Soms voel ik me net Sinterklaas. Veel mensen zwaaien en hoewel ik vaak niet zie wie het zijn, zwaai ik braaf terug. We gebruiken de bus voor vakanties in het Noorden, voor toertochtjes en voor woon-werkverkeer. Ik rij ermee naar Middelstum, waar ik lesgeef op obs De Wilster. We hebben Sinterklaas er weleens mee binnengehaald en de bus gaat jaarlijks mee op schoolkamp voor bagage, proviand en fietsen.´

Dat moet een van de weinige ´illegale´ verwelkomingen van de kindervriend zijn geweest. ´De bus is inmiddels veertig jaar oud en vrij van wegenbelasting. Toen zat er een beperking op en mocht ik er in de maanden december, januari en februari niet mee rijden. Maar ja, Sinterklaas vieren we nu eenmaal op 5 december.´