De gepensioneerde diehards van de kanoclub

Elke donderdag, ook in de wintermaanden, stappen enkele gepensioneerde leden van Kanovereniging Winsum in hun kano voor een tochtje over de maren.

´Donderdags kanoën wij, op zaterdag heeft een clubje werkenden hun wekelijkse tocht´, vertelt Joost Beukema. De oud-huisarts uit Winsum ligt met vier andere sportievelingen te wachten voor de sluis Abelstok, tussen Mensingeweer en Wehe-den Hoorn.

Jacques is het bewijs dat dit een sport is die je nog op hoge leeftijd kunt beoefenen

De felgekleurde kano´s vallen op deze grauwe decemberdag extra op. Na de sluis peddelen de vijf  – naast Joost zijn dat Clara Prins (Ruigezand), Jan Mathesing (Middelstum), Jan Adriaan Nijland (Schouwerzijl) en Jan de Bode (Winsum) – via Warfhuizen en Schouwerzijl terug naar Winsum.

De gemiddelde leeftijd ligt lager dan doorgaans. ´Jacques de Vink is er normaal gesproken ook bij, maar hij kon vandaag niet. Hij is met 84 jaar het oudste clublid. Hij is geweldig sportief, heeft ook altijd veel op het wad gekanood. Jacques is het bewijs dat dit een sport is die je nog op hoge leeftijd kunt beoefenen.´

Joost vertelt dat de ouderen binnendijks over de maren varen en soms tochten van enkele dagen maken. De jongeren gaan geregeld buitendijks
en maken tochten naar de eilanden.

De kanovereniging kan volgens de Winsumer wel wat vers bloed gebruiken. Belangstellenden kunnen voor informatie terecht op de website van de club: www.kanoverenigingwinsum.nl