Diederik, twee dagen schoonmaker van de Andelsterweg

Diederik wacht tot de weg weer modderig is. Een kwestie van minuten, want de twee kippers rijden af en aan.

Bieten rooien bij regenachtig weer betekent vieze, modderige wegen. De verantwoordelijke boer – in dit geval akkerbouwer Sloots uit Eenrum – is verplicht de weg direct schoon te maken. Diederik Havinga uit Eenrum is verantwoordelijk voor deze tweedaagse klus.

Johan Dam bestuurt maandagmorgen de bietenrooier op het perceel land langs de Andelsterweg, tussen Rasquert en Den Andel. Robin Datema en Henk Sloots brengen met kippers de oogst naar de opslagplaats aan de andere kant van de weg. Diederik maakt op de trekker met schuif en watertank bijna continu pakweg 300 meter weg schoon. Het water haalt hij uit de tochtsloot.

Diederik doet het werk als vrijwilliger en hoeft zich bepaald niet te vervelen. ´Het is leuk om de weg begaanbaar te houden voor het verkeer. En niet onbelangrijk: we zijn met een gezellige groep bezig.´

´We zijn vanmorgen om acht uur begonnen en morgen aan het einde van de dag zijn we klaar. Het is met elkaar 17 hectare land.´

Helaas hadden we vorige week andere bezigheden

Henk komt er ook even bij staan. Hij heeft zojuist een lading bieten op de hoop gestort. ´We hadden ze beter vorige week van het land kunnen halen, toen was het aardig droog. Helaas hadden we toen andere bezigheden.´

Hij is zeker niet ontevreden over de oogst. ´De kwaliteit van de bieten wordt pas duidelijk in de fabriek. Dat is altijd afwachten. De prijs die je ervoor ontvangt, is onder meer afhankelijk van het suikergehalte. Het is ook zaak de bieten zo schoon mogelijk aan te leveren, dus met zo weinig mogelijk klei.´

Daar gaat Diederik weer.