Lydeke, eeuwig superfan van Sinterklaas

Wie langs het huis van Lydeke Heslinga in Winsum komt, kan niet anders concluderen dan dat hier een groot fan van Sinterklaas woont.

´O, wat mooi´, zeggen twee vrouwen uit de stad die een ochtendwandeling maken door de Hoofdstraat. Dat moet worden vastgelegd met de smartphone.

Op de stoep en achter het raam heeft de creatieve Lydeke (57), van beroep klassenassistente op cbs De Piramiden, een complete uitstalling gemaakt met onder meer een sinterklaas, pieten en klompen met wortels en cadeautjes.

´Iemand heeft eens een cadeautje in een van de klompen gestopt. Bleek het tot mijn grote verrassing een zwarte string te zijn met daarop een roos.´ Lachend: ´Ik weet nog steeds niet wie de afzender is, maar dat kan Sinterklaas niet geweest zijn.´

Ook haar sfeervolle woonkamer staat volledig in het teken van het sinterklaasfeest. Cadeaus met surprises liggen klaar voor zondag (2 december). Dan komen haar broers en zussen om het feest gezamenlijk te vieren.

Juf, Piet had net zo´n trekzak als jij hebt

De tafel in de achterkamer lijkt wel de vitrine van een bakkerij, met veel chocola, koekjes, pepernoten en cadeautjes. In een kast een plank vol boeken en cd´s over de kindervriend. ´Ik ben net nog bij de kringloop geweest om een sinterklaas-cd te kopen.´

Lydeke is al 45 jaar de trouwe vertolker van Muziekpiet. ´Bij  intochten, op scholen, in De Twaalf Hoven en bij mensen thuis. Een van de kinderen op school kwam eens naar mij toe en zei: ´Juf, Piet had net zo´n trekzak als jij hebt´. Nee!!!, reageerde ik, wat jammer dat ik er niet bij was!´

´Ik ben gefascineerd door dit feest. Het is leuk om zowel kinderen als oudere mensen blij te maken. Sinterklaas is een leuk verhaal en stiekem geloof ik er nog een beetje in. En dat gedoe over Zwarte Piet vind ik helemaal niks. Waar zijn we mee bezig, we hebben het over een kinderfeest!´

Lydekes creativiteit houdt niet op als het feest voorbij is. Donderdag pakt zij de spullen in om direct haar woning om te toveren in kerstsfeer. Het is voor haar genieten deze maanden.