Geen storm- of bevingsschade, het atelier is zo gebouwd!

WESTERWIJTWERD Niks schade door een storm of aardbeving. Het atelier van Eveline Duyl aan de Heemweg in Westerwijtwerd is scheef gebouwd. Omdat Eveline en haar man Itamar (Kool) dat mooi vinden.

Eveline is beeldend kunstenaar en maakt sculpturen en foto´s. ´Zij is twaalf jaar geleden bij me komen wonen. Ik woonde hier toen al zes jaar´, vertelt Itamar, filmmaker van beroep. ´Omdat een kunstenaar niet zonder atelier kan, hebben we er een laten bouwen door Angelica Fuchs en Michel Melenhorst, architecten met wie we bevriend zijn.´

Eveline werkt buiten aan een sculptuur.

´Het is een houten gebouw, voorzien van alle gemakken zoals vloerverwarming. We hebben het dwars op ons huis laten bouwen, het atelier liep eerst tot aan een sloot die schuin liep en later verlegd is. De vorm sluit mooi aan bij de omgeving, het is eigenlijk een gekantelde boerenschuur. Van elke kant ziet het er anders uit.´

De man brieste: Als dit mag, waarom wijzen jullie dan mijn aanvraag af?

Tien jaar later is iedereen er wel aan gewend. In de beginjaren kregen ze nog weleens reacties, zowel negatief als positief. ´Mensen dachten na een storm of aardbeving soms dat we flinke schade hadden. Ook hebben we meegemaakt dat een man uit een auto sprong om tegen de inzittenden van een tweede auto, kennelijk ambtenaren, naar het atelier te wijzen en te briesen: als dit mag, waarom wijzen jullie dan mijn aanvraag af?´

Het atelier staat midden in het aardbevingsgebied en moet worden versterkt. ´Er hoeft niet veel te gebeuren, we hadden het toevallig behoorlijk aardbevingsbestendig laten bouwen.´

´Onze woning, van oorsprong een tolhuis, is allerminst bevingsbestendig. Sloop is volgens de NAM de enige optie. Voor het ontwerp van de nieuwbouw hebben we nadrukkelijk gekeken naar het atelier. Het is de bedoeling dat er een blokbouw voor in de plaats komt. Dat combineert mooi met het atelier.´

Itamar en Eveline in haar atelier.