Strakke sieraden, een film in wording en nog veel meer

Bram bij een van zijn vitrines met sieraden.

Bram van Huis maakt strak vormgegeven sieraden. Hij doet mee aan de negende editie van Kunstdagen in Den Andel. Evenals onder anderen Jos Hoes, Dick Guillot en Klaske van Wijk.

De goud- en zilversmid begon 32 jaar geleden aan de Noordpolderweg en verhuisde vier jaar later naar de Oude Dijk 22. Daar maakt hij in zijn werkplaats strakke, sobere sieraden van edelstaal en 18-karaats goud. Daaronder gedenksieraden, ter nagedachtenis aan een verloren dierbare, die hij geheel naar wens van de opdrachtgever maakt.

De sieraden liggen te pronken in vitrines in zijn winkeltje, de entree van Atelier Bram van Huis. Zaterdag tijdens de eerste van vier Kunstdagen is de aanloop behoorlijk. Geregeld zwaait de deur open en verschijnen nieuwe bezoekers.

Bram heeft behoorlijk last gehad van de economische recessie. ´Sieraden zijn behoorlijk crisisgevoelig. We hebben moeilijke jaren gehad. De laatste twee jaar gaat het goed. Maar zodra een nieuwe crisis opsteekt, stoppen de mensen abrupt met het kopen van sieraden´, vertelt hij. ´Je moet flexibel zijn, daarom ben ik er soms ook schilder naast.´

Bram geeft al jaren cursussen goudsmeden. Zaterdag heeft hij twee cursisten aan het werk gezet in zijn werkplaats. Een van hen is Lex Touber, oud-docent Engels aan Het Hogeland College. De Warffumer, al twee jaar cursist, houdt wel van dit soort priegelwerk.

Cursist sieraden maken/oud-docent Lex Touber.

Bij Bram presenteert zich ook klank- en beeldcomponist Jos Hoes. De Andelster werkt aan een documentaire over beeldhouwer Eddy Roos uit Uithuizen. In de schuur vertoont hij het maakproces. Jos: ´Ik volg Eddy nu twee jaar. Volgend jaar moet de film klaar zijn.´

´Aanleiding voor de documentaire is het twaalfde bronzen beeld dat Eddy maakt voor de beeldentuin van borg Verhildersum. Dit wordt het centrale beeld, daarna volgt nog nummer dertien. De beelden vormen een eenheid met de tuinarchitectuur.´

Soms is een bijschrift overbodig…
Klaske van Wijk laat in haar woning aan de Oude Dijk 54 kleurrijke schilderijen zien en beelden. Loes van Dam toont er beelden van klei.
Dick Guillot (83), schrijver/dichter en beeldend kunstenaar, bij twee van zijn gedichten op eigen foto´s. Zijn werk is te zien in het voormalige schoolgebouw De Holm.

Ook komend weekend (27 en 28 oktober, van 11.00 tot 17.00 uur) zijn de Kunstdagen Den Andel, voor de negende keer georganiseerd door Kunstgroep Het Hoogeland. Het volledige programma is te vinden op onderstaande site.

kunstgroephethoogeland.nl